The Lovely Bones van Peter Jackson

Een van de topfilms van het najaar moet The Lovely Bones (2009) worden, de langverwachte nieuwe film van Peter Jackson. Tussen de blockbusters van The Lord of the Rings-trilogie, King Kong en de Tintin (2012)-verfilmingen door, heeft Jackson gekozen voor een meer intimistisch verhaal, dat gebaseerd is op een boek van Alice Sebold.

the_lovely_bones_poster2.jpg

Hoewel intimistisch. Nu al wordt The Lovely Bones getipt als een van de grote Oscarkandidaten voor volgend jaar. De release datum (11 december in de VS, 27 januari 2010 in België) lijkt in dat opzicht alvast perfect, maar ook de trailer doet het beste verhopen. Vooral de ‘in-between’-wereld ziet er prachtig dromerig uit.

Korte inhoud: De 14-jarige Susie Salmon wordt in 1973 verkracht en vermoord door haar buurman George Harvey, een seriemoordenaar die het gemunt heeft op meisjes en jonge vrouwen. Susie gaat naar de hemel, waar ze haar familie en nabestaanden observeert terwijl die met hun verlies omgaan. Ze volgt er ook haar moordenaar die zich klaarmaakt voor zijn volgende misdaad. Susie probeert een balans te vinden tussen haar nood aan wraak en de wens om haar familie over haar dood te helpen.

De zoektocht naar de perfecte actrice voor de cruciale rol van Susie Salmon duurde totdat de nu 15-jarige Saoirse Ronan haar auditietapes opstuurde. Ook schrijver Alice Sebold ging akkoord met de casting van Ronan, zij zag immers altijd een onbekende actrice voor de rol van Susie. Even later sleepte Ronan echter een Oscarnominatie in de wacht voor haar rol in Atonement (2007). Mark Wahlberg en Rachel Weisz zijn vader en moeder Salmon, Susan Sarandon speelt de grootmoeder, terwijl Stanley Tucci George Harvey is.

Peter Jackson kocht in januari 2005 samen met zijn vrouw Fran Walsh en Philippa Boyens (die samen ook het scenario schreven) de filmrechten op het boek. De regisseur omschreef het scenario toen als “a wonderfully emotional and powerful story. Like all the best fantasy, it has a solid grounding in the real world.” Vooral de uitbeelding van de ‘in-between’-wereld werd als een grote uitdaging gezien. Uiteindelijk werd beslist om het uitzicht van deze wereld te laten afhangen van Susies emoties: “Whenever Susie feels happy, Heaven is sunny and there’s birds and everything. Whenever it’s not so great, it’s raining or she’s in the middle of an ocean,” aldus Saoirse Ronan.


the_lovely_bones_wallpaper01.jpgthe_lovely_bones_wallpaper02.jpg

Het belooft alvast een boeiend eindejaar te worden op filmvlak, want ook het 3D-spektakel Avatar (2009) van James Cameron (Belgische release 16 december) belooft een heuse revolutie te zullen veroorzaken in filmbeleving.


*** The Lovely Bones trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *