Salt (2010) *** Blu-ray review

Vrouwelijke superhelden zijn dun gezaaid, en als er al een film van komt is deze meestal van bedenkelijke kwaliteit (cf. Lara Croft uit Tomb Raider, Selina Kyle uit Catwoman (2004), Aeon Flux, BloodRayne, Elektra, Alice uit Resident Evil, Violet uit Ultraviolet). Nochtans zijn er een pak onvergetelijke heldinnen die ons zijn bijgebleven; met name Ripley in de Aliens films, of ’the bride’ in de Kill Bill films, of nog de meeste vrouwelijke heldinnen in de X-Men films.

salt_2010_blu-ray.jpg

Actrices die voldoende uitstraling hebben voor een dergelijke heroïsche invulling zijn ondermeer Jennifer Garner, Kate Beckinsale, Jessica Alba, Halle Berry en Milla Jovovich. Maar de meest geliefde actrice als superbabe is en blijft Angelina Jolie, en haar laatste actiespektakel was Salt (2010).

Korte inhoud: Evelyn Salt (Angelina Jolie) is een CIA-agente, die ervan wordt beschuldigd een Russische spion te zijn die van plan is de president van Rusland te vermoorden. Wanneer ze op de vlucht slaat, komen al haar vaardigheden en haar verleden als geheim-agente goed van pas. Ze moet er echter voor zorgen om haar naam te zuiveren, voordat de machtigste machten ter wereld haar te pakken zullen krijgen en elk spoor van haar bestaan zullen wissen…

Scenarist Kurt Wimmer had veel goed te maken met die film, want het barslechte scenario van Law Abiding Citizen (2009) heeft een bittere nasmaak gelaten bij producenten. Ook regisseur Phillip Noyce moet nog maar eens kunnen bewijzen dat hij nog in staat is om volk naar de bioscoop te trekken. Zijn Jack Ryan films zijn ondertussen al uit een ver verleden. Maar het mag duidelijk zijn, ze zijn beiden in hun opzet gefaald, want de film heeft maar half kunnen overtuigen en haalde met moeite zijn productiebudget van 110 miljoen dollar terug, en dat ondanks de Angelina Jolie-vibe en de mega promotie-campagne. De film is niet uitstekend of slecht, maar zal snel weer vergeten worden.

Salt is een popcorn-verstand-op-nul-actieprent met veel explosies en adrenaline opstootjes, belachelijke stunts, wilde achtervolgingen, Jason-Bourne-style-gevechten en een brede waaier aan machinegeweren. Salt heeft tevens ook zoveel vergezochte plot-twists dat zelfs M. Knight Shyamalan hier een puntje aan zou kunnen zuigen. De slagzin van dit vehikel, “Wie is Salt?”, is trouwens goed gekozen. Dat is uiteindelijk de cruciale vraag die je je als kijker stelt. Als je dan nog weet dat het personage Salt eigenlijk een man had moeten zijn (Edwin Salt i.p.v. Evelyn Salt), kan je veronderstellen dat ook de scenaristen met veel vragen zaten. Je kunt je toch niet ontdoen van het feit dat de makers een de nieuwe Bourne/Bond-film met vrouwelijke protagonist wilden in het leven roepen. Maar het blijft toch maar het kleine zustertje ervan, want de Bourne en Bond-franchisen hebben toch wat meer om het lijf. Maar de gekke stunt zijn echt wel de moeite, ook al is alles wat overdreven.


salt_01.jpgsalt_02.jpg
© 2010 Sony Pictures Home Entertainment

Angelina Jolie is wel geknipt voor dat soort rollen. Ze had al wat ervaring met goede afloop in films als Mr. and Mrs. Smith (2005) en Wanted (2008) en haar getrainde uiterlijk, mooie rondingen en sterk karakter twijfel je geen seconde dat zij een CIA-agente zou kunnen zijn. Anderzijds zijn er geen directe concurrenten voor haar in deze met mannen volgestouwde prent, waaronder Liev Schreiber (X-Men Origins: Wolverine, The Manchurian Candidate) en Chiwetel Ejiofor (Children of Men, American Gangster).

De film had volgens mij een R-rating moeten krijgen in plaats van deze opgekuiste PG-13 versie. Er zitten ook geen al te gewelddadige scènes in de film, want in dit genre toch wel een beetje ontbreekt. Toch breekt ze op een bepaald moment in de film een fles, om deze vervolgens in de hals van een tegenstander te duwen. Maar alles wordt wel heel katholiek in beeld gebracht dat het nog net de censuur kon weerstaan. Toch merk je dat hier het schoentje wringt en dat de film eigenlijk veel verder had willen gaan.

Op de deluxe extended DVD schijf vinden jullie 3 versies van de film met nooit vertoonde beelden met audiocommentaar van de makers, naast documentaires over het personage van Salt én over het concept van de vrouwelijke actie Held. Of Evelyn Salt haar mannetje kan staan naast een James Bond en een Jason Bourne? Ik laat jullie hierover oordelen in de commentaren.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 29 november 2010

***Related Post***
22/05/2010: Angelina onherkenbaar in Salt poster

*** Salt trailer ***

5 Comments

  1. jeronimo

    ik was er graag naar gaan kijken tijdnes die klotebankfilmdagen, maar ben er niet geraakt
    lijkt me idd gewoon even leuk om te bekomen na een dag van zwaar labeur

    Reply
  2. Aless

    Heb die eindelijk gezien en vond hem ook wel leuk . Was nergens te langdradig en zwakte niet af qua actie/spanning. Misschien iets teveel actie-scènes maar ik vond deze heldin zeker even boeiend als 007. Ze mogen van mijn part dus nog sequels maken van deze Salt.

    Reply
  3. Kons

    Dit was een bijzonder knappe actieprent. Echt een goed verhaal die naar het einde toe een logisch gevolg kent. Ik hoop echt dat ze hier nog een sequel van zullen maken. Het einde laat trouwens vermoeden dat het allemaal nog niet gedaan is.

    Reply
  4. Benjamin

    Law abiding citizen een slecht scenario? Waar haal je dat?
    Vond dat net één van de beste films die ik dit jaar gezien heb.

    Reply
  5. Jurgen

    Het verhaal is niet bijster origineel maar het bleef me wel regelmatig verrassen. De hele film was eigenlijk gewoon goed. Behalve het einde, gewoon echt een typische anti-climax.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *