Sex and the City 2 (2010) * Blu-ray review

Na zes seizoenen en één geflopte film is het liedje van Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), Samantha Jones (Kim Cattrall) en Charlotte York (Kristin Davis) nog steeds niet uitgezongen. Inderdaad, de vier kakelende vrouwen uit Sex and the City (2008) zijn terug en het is maar de vraag of een filmliefhebber zonder schoenenverslaving daar zo blij mee moet zijn… Hoewel, eerlijk is eerlijk, na het gedrocht van de eerste film begin je met absoluut geen enkele verwachting aan deze sequel, en na afloop moet je vaststellen dat je je toch minder hebt verveeld en geërgerd dan verwacht en dat deze film zowaar beter is dan de eerste. Maar nog steeds is het met een vergrootglas zoeken naar enig spoor van een plot, en met 2u20 is de film veel te lang.

Sex and the City 2

Korte inhoud: Sex and the City 2 (2010) speelt zich twee jaar na de eerste film af. Carrie is nog steeds getrouwd met John James Preston, alias Mr. Big (Chris Noth), maar de eerste tekenen van sleur beginnen zich in hun relatie te manifesteren. Carrie zit immers veel te veel thuis in plaats van op hippe jetset-feestjes en dat zint haar helemaal niet. Charlotte heeft eveneens twijfels over haar huwelijk wanneer echtgenoot Harry (Evan Handler) net iets te veel aandacht schenkt aan de Zweedse behaloze nanny. Miranda kampt dan weer met problemen op professioneel vlak, terwijl Samantha last heeft van de eerste symptomen van de menopauze. Kommer en kwel dus, maar gelukkig krijgt Samantha een uitnodiging van de steenrijke sjeik van Abu Dhabi en kunnen de vriendinnen wat keet gaan schoppen in de woestijn.

Sex and the City 2 begint met een vrij amusante scène die verder totaal los staat van het hoofdverhaal, namelijk het huwelijk tussen Stanford (Willie Garson) en Anthony (Mario Cantone), de best gay friends van respectievelijk Carrie en Charlotte. Alle gay clichés passeren in deze scène netjes de revue, maar een cameo van Liza Minnelli (“It’s the law of physics. Whenever there’s this much gay in one room, Liza manifests.”) kan voor een eerste komische noot zorgen. Daarna concentreert het verhaal zich op de vier vriendinnen en verslapt de aandacht. De film is dan ook al bijna een uur ver vooraleer het viertal — met hun halve kleerkast in de bagage, wat dacht je — op het vliegtuig naar Abu Dhabi stapt.

Andere setting, andere gewoontes denk je dan misschien, maar eens aangekomen in Abu Dhabi (eigenlijk Marokko want de crew kreeg geen toestemming om te filmen in het olierijk wegens een “te seksuele inhoud”) zetten de dames hun leven uit New York gewoon vrolijk verder: dit is 85 keer per dag van outfit veranderen en commentaar leveren op alles en iedereen. Ondertussen komt Carrie ook nog doodleuk haar ex Aidan (John Corbett) tegen op een soek, wat uiteraard tot de nodige diepzinnige gesprekken met haar vriendinnen leidt nadat hun lippen wel iets te dicht bij elkaar kwamen.


sex_and_the_city_2_pic01.jpgsex_and_the_city_2_pic02.jpg
© Warner Home Video

Sex and the City 2 van regisseur Michael Patrick King heeft overigens kritiek gekregen omdat hij racistisch zou zijn en geen rekening zou houden met de wetten en gebruiken van een andere cultuur. Daar valt zeker iets voor te vinden, want Carrie en co trekken zich bijzonder weinig aan van de plaatselijke gewoontes in Abu Dhabi en in kleurrijke designerkledij en -schoenen halfnaakt naar de lokale markt trekken of door de woestijn paraderen mag dan wel mooi op beeld staan, maar erg respectvol is het in ieder geval niet. En bijdragen tot een goede film doet het al zeker niet… Dat alles culmineert in een tenenkrullende scène waarin de vrouwen uit Abi Dhabi onder hun burka tot groot jolijt Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda de laatste nieuwe mode blijken te dragen.

Moest je je overigens nog afvragen wie de sponsors van de film zijn (die een totaalbudget had van 90 miljoen dollar waarvan Sarah Jessica Parker er 15 miljoen van in haar eigen zak stak): de nieuwse gsm’s, hipste wagens, coolste designers of mooiste sjakossen worden gewoon met naam en toenaam vermeld en in beeld gebracht. Product placement noemen de marketing-boys zoiets. Less is more, zeg ik dan.


sex_and_the_city_2_pic03.jpgsex_and_the_city_2_pic04.jpg
© Warner Home Video

Net als in de vorige film zijn de personages nog maar een schim van de spitante karakters uit de serie. Gelukkig ligt in tegenstelling tot de eerste Sex and the City de nadruk veel minder op Carrie, het minst interessante en meest irritante personage uit de franchise. In het tweede deel doet Carrie niet veel meer dan haar relatie met Big constant, op het vervelende af, in twijfel te trekken, maar gelukkig komen de drie andere hoofdpersonages dus iets meer aan bod. Nou ja, gelukkig… als deze vier shop- en manverslaafde vrouwen symbool moeten staan voor het vrouwelijk geslacht, dan rest er ons nog weinig hoop dames.

Verder biedt Sex and the City 2 een pleiade aan de nieuwste mode en schoenen, het obligate duet ‘Empire State of Mind’ van Alicia Keys en Jay-Z, flauwe humor (met als hoogtepunt “Lawrence of my labia”), een cameo van Penelope Cruz, een verhaal dat zo dun is als Samantha’s nachtkledij, zeurende en overacterende vrouwen en een toeristische advertentie voor Abu Dhabi/Marokko. En dan blijkt deze sequel uiteindelijk toch nog beter te zijn dan zijn voorganger. Wel, dan weet je meteen hoe erbarmelijk slecht Sex and the City 1 wel was… Consumatie alleen verplicht voor de allergrootste fans van Sex and the City.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 24 november 2010

***Related Posts***
03/06/2010: Top Films om te mijden in 2010
06/06/2008: Sex and the City promo-hype draait op volle toeren
02/03/2008: Loonsverhoging voor Sex and the City cast
27/05/2008: Sex and the City regisseur bekend
12/04/2005: Kim Cattrall laat niet met haar sollen
26/03/2005: Sex and the City film in de maak

*** Sex and the City 2 trailer ***

2 Comments

  1. Myriam

    Met de grootste moeite en vooral dankzij mijn doorzettingsvermogen heb ik de eerste film kunnen afkijken. Dit tweede deel laat ik verstandig aan mij voorbijgaan.

    Reply
  2. Aless

    Oeioei wat een tegenvaller zeg. Ik geef Karen gelijk, het is gewoon één langdradige reclamefilmpje van merkkledij en accessoires. Ik was een fan van de tv-serie èn vond de eerste film nog vermakelijk. Hier is het gewoon zo overdreven en gewoon belachelijk. De trip naar Abu Dabi (bijvoorbeeld) slaat nergens op en compleet overbodig. En wat was de reden ook alweer dat ze daar werden uitgenodigd? Van mij hoeft er geen derde deel te komen al hoor ik dat ze daar ook al mee bezig zijn.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *