Red Riding Hood, Roodkapje meets Twilight

Het is geen getrouwe verfilming van ‘Roodkapje’, het sprookje van de gebroeders Grimm. Het heeft er eigenlijk weinig mee te maken, met dit verschil dat de hoofdactrice een rode cape draagt en te doen heeft met een wolf, in dit geval zelfs een weerwolf. De trailer van Red Riding Hood (2011) van Catherine Hardwicke pakt uit met ‘from the director of Twilight (2008)’, alsof dit eigenlijk wel een referentie is. Anderzijds is het wel duidelijk wat de bedoeling is. Halfbakken romantiek brengen voor een zwijmelende tienermeisjepubliek die hier binnen de kortste keren weer een hype van zal maken en de box-office zal doen rinkelen.

red_riding_hood_poster01.jpg

Korte inhoud: Tijdens de middeleeuwen wordt een klein dorpje geterroriseerd door een weerwolf. Omdat niemand moedig genoeg is om er wat aan te doen besluit het jonge meisje Valerie (Amanda Seyfried) erop uit te gaan in het donkere bos om hulp te vinden van iemand die ervaring heeft met het bestrijden van dit angstaanjagende wezen.

Ik behoor zelf niet tot het doelpubliek voor dit soort vehikels. Nochtans ben ik verzot op het genre, maar deze lijkt me iets te fake en plakkerig. Zelfs een Shyamalan wist met zijn The Village (2004) nog meer sfeer te maken. Bij het bekijken van de beelden besef je ook het genie van een Tim Burton, wiens beelden een grotere impact hebben (cf. Sleepy Hallow). Hier lijkt het een beetje op een opgesmukte tv-film met karakters die net oud genoeg zijn om een biertje te drinken. De veteraan Gary Oldman en actrice Virginia Madsen moeten het gehele zootje iets meer maturiteit geven. Verder zien we nog acteurs Lukas Haas, Billy Burke, Michael Shanks en Shiloh Fernandez.

Het positieve aan dit project is dat David Johnson de scenarist van dienst is. Hij heeft eerder indruk gemaakt met zijn geslaagde horror-script Orphan (2009). Het is enkel spijtig dat hij er een teenage flick moest van maken in plaats van een “grimmig” sprookje zoals het oorspronkelijk bedoelt was, en eigenlijk zelfs in herhaling moet vallen met wat we in Twilight hebben gezien: een foute en verboden relatie tussen Kristen Stewart en Robert Pattinson. We horen het al in de trailer: -“I am wrong for you” -“I don’t care”. Dit is hetzelfde verhaal met een andere verpakking.

Als jullie een schrikwekkende horrorfilm verwachten met een bloeddorstige weerwolf, zijn jullie eraan voor de moeite. Red Riding Hood is een formule film bestemd voor de ontregelde meisjesharten, hunkerend naar die getormenteerde anti-prins op zijn zwarte paard. Het moet allemaal nog verteerbaar en plezant blijven. Weinig bloed en gore-toestanden, maar veel dappere en fotogenieke jonge mensen die net van de kapper komen, iets wat in de middeleeuwen geen evidente zaak is. Ze zien er tevens allemaal zo Calvin Klein achtig uit, dat geen van de acteurs ook geloofwaardig overkomt. Als jullie op zoek zijn naar een hartstochtelijk en passioneel verhaal, zijn jullie er ook aan voor de moeite. We hebben hier te maken met een soort high school romance van het niveau Twilight: halfbakken en oppervlakkig met Florence Nightingale trekjes. Maar wat kan het de makers schelen. Deze film zal, zoals ik al had gezegd, geld in het laatje brengen. De rest zijn discussies in de marge.


*** Red Riding Hood trailer ***

5 Comments

  1. geoffrey

    Kan allemaal goed zijn maar ik vind Amanda Seyfiled toch wel een schatje :))
    Wie speelt trouwens de grootmoeder??

    Reply
  2. Annick

    Ben je zeker dat er toen al geen fixing gel bestond van l’Oréal, Dave? 🙂
    wordt volgens mij de nieuwe Razzie winnaar van 2011 !

    Reply
  3. Gregg

    A waste of money. Ziet er verschrikkelijk uit!

    Reply
  4. cassandra

    bestaat er daar een boek van???
    grtjs en ind is het zelfde verhaal van twilight een verboden relatie als het goed in elkaar zit is het de moeite om hem es te bezien greeeeeeeeeeeeetz cass

    Reply
  5. Nico

    Het roodkapje concept zou briljant kunnen zijn met een ingenieuze twist en een visionair regisseur als Nolan, Fincher, Burton,…
    Maar dit lijkt me inderdaad zeer slappe bak…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *