DC en Warner pakken uit met Hawkman

Ik hoor mijn docent op de filmschool nog declameren op een grijze maandag-ochtend: “film is dood.” Dat alle verhalen al reeds verschillende keren verteld werden in ontelbare variaties was een feit, maar wie had ooit kunnen denken dat het comic-genre zo sterk uit de hoek zou komen. Het was een nieuwe wind, wat zeg ik, STORM! die zo het filmland oneindig veel perspectieven bood. Het zijn gouden jaren voor de mensen van Marvel en DC Comics. The Dark Knight is nog maar een voorsmaakje van wat ons nog allemaal te wachten staat.

Dit hebben gezegd vind ik wel dat niet ELK comic-personage zonodig verfilmd moet worden. Ik heb bijvoorbeeld geen nood om een live-action Coyote vs Road Runner film te zien. Warner Bros, die banden heeft met DC Comics, heeft op dat vlak een kwalijke reputatie. Een tijdje geleden waren ze nog van plan om een filmversie te maken van Bugs Bunny. Wie wil dat nu zien? Warner Bros is nog niet in staat om een deftige Superman film uit de grond te stampen, laat staan beslissingen te nemen voor hun Wonder Woman project. En nu blijkt dat ze hun klauwen hebben gezet in Hawkman. Wie? Een comic-personage uit een voor ons onbekende serie. Ik vraag me zelfs af of veel Amerikanen al gehoord hebben van Hawkman.

Hawkman maakte zijn debuut in Flash Comics, en was de reïncarnatie van een Egyptische prins. Hij gebruikte het speciale metaal genaamd “Nth methal” om te kunnen vliegen. Daar hij archeoloog van beroep was, gebruikte hij veel oude wapens. In de jaren 50 slaagde DC Comics erin veel van zijn oude helden weer populair te maken door ze een andere oorsprong en uiterlijk te geven. Ook Hawkman werd geherintroduceerd, maar als een compleet nieuw personage. Deze Hawkman was Katar Hol, een agent van de planeet Tanagar. Hij kwam naar de aarde om een voortvluchtige crimineel te arresteren, en bleef naderhand om de orde te handhaven op Aarde. Deze Hawkman werd een lid van de Justice League. Tevens kreeg hij zijn eigen stripserie die enkele jaren liep. Vanwege tegenvallende verkoopcijfers werd de strip gecombineerd met verhalen van de Atom. Maar ook Atom and Hawkman liep slechts een jaar en werd nadien afgevoerd

Alle versies van Hawkman gebruiken het “Nth Metal” om de zwaartekracht te overwinnen en zo te vliegen. Het metaal zit in hun riem en kan mentaal worden gestuurd. Tevens bezit Hawkman vleugels om zichzelf te sturen in de lucht. De Silver Age Hawkman had van nature een scherp gezichtsvermogen. Hij kon tevens met vogels praten op dezelfde manier als dat Aquaman met zeewezens kon praten. Alle versies van Hawkman gebruiken bij voorkeur oude wapens zoals de knots, speer, net en schild. De moderne Hawkman geeft de voorkeur aan deze wapens daar hij hier meer vertrouwd mee is. Elke versie van Hawkman beschikt over bovenmenselijke kracht. Van de Golden Age Hawkman werd gezegd dat hij zo sterk is als 12 man. Deze kracht krijgt Hawkman eveneens van het Nth Metaal. Tevens versterkt het Nth Metal de genezing van de drager.

De mensen van Pajiba schrijven het volgende:

I’m gonna try real hard to muster up some give-a-shit for this news item, which comes from our winsome and witty super-duper secret inside source, The Hollywood Cog, who tells me that Warner Brothers and DC Comics are developing a big-screen version of Hawkman.

Warners is looking to make Hawkman a tentpole franchise, and describes the movie as part Indiana Jones, part Da Vinci Code and part Ghost, which makes absolutely no sense to me — I have no idea what three elements of those movies you could combine to make a superhero movie about a man with strap-on wings who uses maces and spears, and who probably squawks at his enemies like a goddamn ninny.

Ik moet toegeven dat ik ook geen flauw benul heb hoe een Indiana Jones / Da Vinci Code / Ghost er moet uitzien. Waarom niet gewoon een Hawkman / Hawkman film maken. Het wijst in ieder geval wel een beetje op de malaise die er heerst bij Warner en DC Comics wiens enige succesverhaal de Batman franchise is. Nochtans zitten er veel potentieel sterke karakters bij DC zoals The Green Lantern (waarvan het filmproject twee jaar in de tijd is verschoven), maar ook Deathstroke, Captain Marvel of The Flash zijn de moeite om verfilmd te worden. Ik ken Hawkman niet en na het zien van wat afbeeldingen en het lezen van wat reviews ben ik niet meteen onder de indruk. Ook al probeer ik mij hierbij talentvolle acteurs voor te stellen in Hawkman-outfit, ik blijf mijn twijfels hebben in een stand-alone film. Ik vraag me dus ook af of deze comic-adaptatie er ooit zal komen. Maar laten we hen het voordeel van de twijfel gunnen en stilletjes de hoop koesteren dat die mannen eens hun hoofd uit hun achterwerk halen, en DC-comics verfilmingen in een 4de versnelling steken.

3 Comments

  1. johan

    Hawkwoman is op zich wel bekend, vooral uit de Justice League animated series. Hawkman heeft naar mijn weten nooit echt bekendheid verworven.

    Dat de origine van dit karakter al vele malen is herschreven zegt al genoeg over hoe zwak deze creatie eigenlijk is. Het lijkt me dan ook sterk dat ze hier een film over gaan maken.
    Aan de andere kant: Met een onbekend karakter kun je duizenden kanten op in tegenstelling tot een wereldberoemd karakter als superman.

    Reply
  2. maarten

    maar dat zei men ook over Iron Man en toch werd het een succesverhaal. Ken de strips niet maar van mij mogen ze proberen er het beste van te maken.

    Reply
  3. HTC

    Ik zag ook de nodige veranderingen in het personage van Hawkman voorbijkomen wat er alleen maar op kan duiden dat het personage in zijn toenmalige vorm niet aansloeg bij het publiek.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *