Green Zone met Matt Damon

Regisseur Paul Greengrass (The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum) en acteur Matt Damon bundelen opnieuw de krachten voor een kick-ass-actieprent. Het gaat niet over Jason Bourne 4 (2011), maar wel over een gelijkaardig verhaal van een cia-agent die in Bagdad het fijne wil weten over mogelijke massavernietigingswapens.

Hoewel het om twee talentvolle filmmakers gaat hoop ik dat Damon en Greengrass niet vervallen in een soort copy-paste van de Bourne films. Green Zone (2010) is gebaseerd op het boek van The Washington Post journalist Rajiv Chandrasekaran, en het scenario is van de hand van Brian Helgeland (Robin Hood, The Taking of Pelham 1 2 3, Man on Fire, Payback).

Korte inhoud: Enkele Amerikaanse CIA-agenten onder leiding van Roy Miller (Matt Damon) gaan in de Irakese woestijn op zoek naar massavernietigingswapens. Ze krijgen daarbij het gezelschap van een buitenlandse correspondente, Lawrie Dayne (Amy Ryan). Terwijl ze van het ene gevaar in het andere tuimelen, komt er heel wat geheime informatie aan het licht. Miller bekijkt de situatie nu vanuit een andere ooghoek en beseft dat het doel van de missie op de helling staat.

De titel van de film verwijst naar de Groene Zone of Internationale Zone. Dit is een gebied van zo’n 10km² in het centrum van Baghdad. Het gebied er rond staat bekend als de Rode Zone (Red Zone) en wordt als minder veilig beschouwd. Voor de Irakoorlog van start ging, bevonden zich in de Green Zone enkele paleizen van Saddam Hoessein, enkele ministeries en militaire bases. Na de invasie van de Amerikanen werd een groot deel van de gebouwen vernield, andere gebouwen kwamen leeg te staan. Het gebied wordt hevig bewaakt en is afgezet met prikkeldraad en andere barrières.

Bij het bekijken van de trailer heb je heel wat moeite om niet te denken aan de Bourne films. Het lijkt bij momenten of Jason Bourne zich heeft ingelijst bij het leger. En of het nog niet genoeg was horen we ook de muziek van Moby op de klankband. Greengrass heeft voor deze film in ieder geval beroep gedaan op een Director of Photography die niets te maken heeft van de Bourne-franchise. Barry Ackroyd heeft eeder gewerkt voor Greengrass op United 93 (2006) en heeft voor Point Break regisseuse Kathryn Bigelow ook al in Irak gefilmd voor The Hurt Locker (2008).

In Green Zone zien we ook nog Jason Isaacs, Greg Kinnear en Brendan Gleeson opduiken. Op 23 juni 2010 zou de film in onze zalen moeten draaien.

*** Green Zone trailer ***

4 Comments

  1. murray

    Het verhaal is bijzonder boeiend maar misschien hadden ze beter voor een andere regisseur en een andere acteur gekozen, want ja, het ruikt fel naar Bourne. Misschien hadden ze deze film beter ‘Bourne Again’ genoemd. Vergeleken met Body of Lies hadden ze misschien de filmcast moeten wisselen.

    Reply
  2. kons

    Green Zone met Greengrass, seriously?
    Dit is gewoon een Bourne film zonder het geheugenverlies en in een militaire outfit. Van de makers van de shaky camera komt een nieuw film met nog meer shaky camerawerk!

    Reply
  3. CosaNostra

    The Hurt Locker is daarentegen een ferm filmpje, echt aan te raden.

    Reply
  4. Chocola

    Ik denk dat iemand die de Bourne films nog niet eerder gezien heeft (ja die iemand heeft heel wat gemist!) dit een hele spannende film zal vinden. Maar ik ben geneigd om op voorhand te denken dat deze film vooral meer van hetzelfde is.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *