• Roman Polanski na 31 jaar opgepakt

  Pin it!

  De 76-jarige regisseur Roman Polanski (Rosemary’s Baby, The Pianist, Chinatown) is bij het binnenkomen van Zwitserland gearresteerd. Reden voor de aanhouding is een in 1978 door de VS uitgevaardigd arrestatiebevel tegen de regisseur, omdat hij zich in 1977 heeft vergrepen aan een minderjarig meisje van dertien. Zwitserland, het "neutrale land" dat tijdens WO II heel wat joden deporteerde naar nazi Duitsland en op de rug van de vervolgde joden rijk werd, is nu van plan nog iemand te deporteren. Met name regisseur Roman Polanski die een uitlevering aan de VS te wachten staat. Ironisch genoeg zou Polanski in Zürich een prijs krijgen voor zijn gehele oeuvre. Maar het feestje draaide blijkbaar anders uit en liep hij in een goedkope valstrik.

  Kijk, laat me meteen duidelijk zijn. Mensen die minderjarigen misbruiken behoren in de cel. Ik heb geen greintje respect voor monsters al Dutroux, Josef Fritzl of zelfs die 59-jarige buschauffeur uit het Nederlandse Zuidwolde die meerdere keren seks had met een 14-jarig zwakbegaafd meisje. Die mannen zouden naast hun castratie ook nog jarenlang mogen wegrotten in een cel of nog beter in een werkkamp vertoeven. De straf kan niet mild genoeg. Maar elk van hen moet wel een eerlijk proces krijgen. En in het geval van Polanski denk ik niet dat dit het geval was.

  roman_polanski.jpg
  Photo by Guy Farrandis © 2009 Summit Entertainment, LLC. All rights reserved.

  Het meisje dat Roman Polanski zou gedrogeerd hebben, champagne gegeven en verkracht hebben, heeft eerder al gevraagd om de klacht tegen de dader te laten vallen. "De voortdurende publicatie van details over de zaak kwetsen mij, mijn man en mijn kinderen", zei ze. Polanski bereikte indertijd een akkoord met het Amerikaanse gerecht door schuldig te pleiten voor seks met een minderjarige, zodat de veel zwaardere aanklacht van verkrachting gedropt werd.

  Polanski pleitte schuldig omdat hij seks had met een 13-jarig meisje. De straf die hij zou krijgen zou een paar weken internering zijn. Maar dit veranderde snel nadat Polanski tot bekentenis ging. Hij pleitte toen schuldig aan "onwettige seksuele betrekkingen". Hij diende "ter evaluatie" drie maanden in de gevangenis te zitten, maar zat er slechts 47 dagen uit nadat hij te horen kreeg dat er volgens Yahoo een mogelijke celstraf van 50 jaar boven zijn hoofd hing. Kan je de man begrijpen dat hij toen op de vlucht sloeg?

  Achteraf gezien was dit een verkeerde zet van de regisseur om het hazenpad te kiezen. Had hij toen zijn proces bijgewoond, dan was hij misschien al na een paar jaar uit het gevang en zou niemand hier nog over praten. Het leven van de cineast werd een jaar vóór het seksschandaal in 1976 vernield door Charles Manson, die met zijn kompanen naar zijn huis in LA. trok en zijn zwangere vrouw folterde en vermoorde op gruwelijke wijze. Wat zou een celstraf geholpen hebben voor een man die zoiets heeft meegemaakt? Uiteraard is seks met een minderjarige niet goed te praten, en Polanski moet hiervoor een straf uitzitten, maar zou de maatschappij niet beter gediend zijn met een internering in plaats van een celstraf, en dan nog wel en absurde celstraf. Kan je de man begrijpen dat hij niet in een cel wou zitten voor de rest van zijn leven, naast de cel van seriemoordenaar Charles Manson die luidkeels het Beatles nummer Helter Skelter aan het zingen is?

  Ondertussen heeft Polanski al meer dan dertig jaar geen voet op Amerikaanse bodem gezet. Hij vermeed ook landen als Groot-Brittannië om een uitlevering aan de VS te voorkomen. Uiteindelijk is het misschien een goede zaak dat Polanski de confrontatie aangaat met zijn verleden en zijn beklagers - die zijn naam en reputatie jarenlang door het slijk hebben gehaald. Nogmaals, ik wil de verkrachting op geen enkel moment goed praten, ik was ook niet aanwezig op de dag van het vergrijp, maar ik vind wel dat een gerecht de maatschappij moet dienen en niet de wraak-strategie moet volgen. Sommige mensen behoren in de cel, sommigen moeten hulp krijgen, en in het geval van Polanski denk ik wel dat het tweede van toepassing was. Wat denken jullie?

  Categories: Clash 7 comments
 • A Nightmare on Elm Street trailer

  Pin it!

  De trailer van de A Nightmare on Elm Street (2010) remake is on-line en zoals we hadden kunnen verwachten van een Platinum Dunes productie ziet het er allemaal weer buitengewoon knap uit. Of deze prent ook beter zal zijn dan het origineel van Wes Craven valt nog te bezien, want veel van de beelden uit de nieuwe film komen rechtstreeks uit het origineel. Er steekt enkel 20 keer meer geld in de productie en de visuele effecten zien er ook veel beter uit. De mooie beeldjesmaker van dienst uit de Michael Bay stal is deze keer de videoclip regisseur Samuel Bayer die met deze film zijn filmregiedebuut maakt.

  nightmare_on_elm_street_xlg pic

  Korte inhoud: Nadat de conciërge van een school, Freddy Krueger (Jackie Earle Haley), door een groep boze ouders levend verbrand wordt, omdat hij kinderen seksueel misbruikt zou hebben, keert hij terug als een moordenaar met een verbrand gezicht. Freddy wil wraak nemen op de kinderen, die nu rond de 18 zijn. Hij hangt rond in het onderbewustzijn van de tieners, waarna hij hen met zijn vlijmscherpe messen vermoord. Maar was Freddy wel echt schuldig, of werd hij vals beschuldigd?

  De nieuwe Krueger heeft buiten de kleren uiteindelijk nog maar weinig te maken met de Robert Englund versie. Jackie Earle Haley lijkt de serial killer te vertolken met iets meer terughoudendheid. Maar het is nog te vroeg om hierover iets zinnigs te zeggen, gezien hij maar voor een beperkt aantal seconden in de trailer zit. Maar het feit dat we de acteur nog niet zo goed kennen, maakt alles des te interessanter. We hebben geen verwachtingspatroon. Het gezicht van Krueger ziet er ook uit als een echt brandwondenslachtoffer en de stem deed me een beetje denken aan de stem van Mason Verger uit Hannibal (2001). Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat de makers willen afstappen van de vorige 7 of 8 Freddy films en in analogie met de Texas Chainsaw Massacre remake voelt alles meer "realistisch" binnen zijn horror-context.

  Hoewel ik zelf niet echt warm loop van de Platinum Dunes money machine denk ik wel dat ik deze zeker niet zal missen in de bioscoop. Ook al zal de film aanvoelen als één grote rip-off (cf. de handschoen in het bad, het meisje met de gescheurde kleren,…) en worden we compleet uit de horror geslaan bij het horen van de verschrikkelijke dialogen tussen de teenagers, we zullen op z’n minst kunnen genieten van de stilistische mise-en-scène en de geweldige fotografie van Jeff Cutter die eerder al zijn kunnen bewees met Orphan (2009). Elm Street zou in principe toch iets meer brains moeten vertonen (figuurlijk), dan pakweg een Michael Myers Halloween prent of een Friday the 13th slasher. Hopelijk hebben de scenaristen Wesley Strick (Return to Paradise, Wolf, The Glass House) en Eric Heisserer de prent niet gemaakt voor pubers dan wel voor volwassenen.

  Bij de cast zien we als enig bekend gezicht Clancy Brown opduiken als woeste ouder die Freddy levend roostert. Voor de rest spelen de makers het op safe met nieuwe gezichten wiens voorname kwaliteit is dat ze een mooi snoetje hebben, zoals Rooney Mara, Kyle Gallner, Thomas Dekker, Katie Cassidy en Connie Britton. Er is nog geen releasedatum bekend voor België maar verwacht deze maar in de zomer van 2010.

  *** A Nightmare on Elm Street (2010) trailer ***

  ***Related Posts***
  30/10/2010: A Nightmare on Elm Street (2010) review
  20/03/2009: Friday the 13th filmbespreking
  31/01/2008: A Nightmare on Elm Street zonder Robert Englund
  03/10/2007: Friday the 13th ondergaat Bay-touch
  19/03/2006: Jordana Brewster in Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
  12/02/2006: Freddy vs. Jason vs. Michael Myers
  27/04/2005: The Birds krijgt een Bay-touch

 • MGM op de rand van het faillissement

  Pin it!

  Holy Shit! Als er nu één instituut was waarvan ik dacht dat het de crisis zou weerstaan, is het de Hollywood filmstudio. En wat blijkt nu, MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) zou in slechte papieren zitten. De studio werd voorheen gezien als de meest roemruchte filmstudio ooit en één van de drijvende krachten achter de filmindustrie. United Artists, de studio die werd opgericht door Charlie Chaplin en vooral bekend stond voor zijn 007 en Rocky films, werd in 1981 eigendom van MGM. In 2006 tekende Tom Cruise een contract om samen met Paula Wagner UA te runnen. MGM werd in 2005 overgenomen door Sony en dat was misschien het begin van de ondergang. De mensen van Worst Previews schreven het volgende:

  MGM UA

  DeadlineHollywood is reporting that MGM held a very long conference call with bondholders/lenders that caused lots of people to become "very loud and very upset." It turns out that the studio is on the verge of bankruptcy. The call was to make a desperate plea for money in the amount of $20 million in short term and another $150 million to get through the rest of the year.

  In addition, MGM is $3.5 billion in debt and has requested that the bondholders waive the company's interest payments until February 2010. The bondholders know that they probably won't get all their money back if MGM goes bankrupt, since it's only worth about $1.5 billion. Unfortunately, that's exactly the direction they want to go in.

  Wat is het gevolg als MGM failliet gaat? Wel, enerzijds verliezen ze de rechten op James Bond, wat hun goudhaantje is. Maar wat misschien nog iets dramatischer is VOOR ONS; de financiering van The Hobbit (2010) - de prequel op Lord of the Rings - zou in de problemen kunnen komen. En dit zou betekenen dat de productie voor onbepaalde tijd wordt stilgelegd. Ik mag er niet aan denken …

  ***Related Posts***
  04/11/2011: In Skyfall moet James Bond MI6 redden van de ondergang
  12/07/2011: Javier Bardem en Ralph Fiennes in Bond 23
  12/01/2011: Vakantie voor James Bond zit erop
  03/11/2010: Bond 23 in de problemen
  21/03/2010: Freida Pinto mogelijk nieuwe bondgirl
  28/09/2009: MGM op de rand van het faillissement
  30/12/2008: Casino Royale deed het beter dan Quantum of Solace
  03/11/2008: Quantum of Solace review
  30/09/2008: Quantum of Solace is en directe sequel op Casino Royale
  23/11/2006: Casino Royale review

 • David Cronenberg herwerkt The Fly

  Pin it!

  Het is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over een remake van de horrorfilm The Fly (1986) met Geena Davis en Jeff Goldblum, maar het is wel de eerste keer dat ik hoor dat David Cronenberg het zou overwegen zijn eigen film in een nieuw kleedje te stoppen. Het zijn de jongens van Cinematical die het volgende nieuws de wereld insturen.

  The Fly poster

  Although he said he’d never return to the world of The Fly, The Hollywood Reporter’s Risky Biz Blog reports that David Cronenberg is going to develop a reboot with Fox, direct it and probably write it as well. Yes, dear readers, Cronenberg is returning to The Fly.

  Korte inhoud: Seth Brundle, een briljante maar excentrieke wetenschapper, geeft de journaliste Veronica Quaife de primeur voor zijn laatste uitvinden: een teleporter, waarmee materie verplaatst kan worden van de ene naar de andere plaats. Als hij zichzelf teleporteert vliegt er echter net een vlieg zijn capsule binnen. Hierna is Brundle niet langer dezelfde, en krijgt hij steeds meer eigenschappen van de vlieg.

  Mijn eerste reactie was ere en van onbegrip. Waarom zou een talentvolle regisseur als Cronenberg, die ons onlangs nog Eastern Promises (2007) en A History of Violence (2005) maakte, zich bezig houden met een remake. En dan nog wel een remake van zijn eigen film die uiteindelijk nog altijd even gruwelijk is vandaag als pakweg 23 jaar geleden bij zijn release. Of moet je deze stap beschouwen als een commercieel intermezzo om genoeg geld aan de kant te kunnen leggen voor thrillers die bestemd zijn voor een select publiek van filmgeeks? Ik heb er het raden naar. Ik weet enkel dat regisseurs gaandeweg hun ziel kunnen verliezen wanneer ze teveel commerciële troep maken. Ik denk dan aan namen als Luc Besson, Wayne Wang, Steven Spielberg, Mathieu Kassovitz, Joel Schumacher, Bryan Singer, Terry Gilliam en ik zou zo nog een tijdje kunnen verder gaan.

  the_fly_1986_pic01.jpgthe_fly_1986_pic02.jpgthe_fly_1986_pic03.jpg
  © Twentieth Century Fox Home Entertainment

  Maar hoe je het ook draait of keert, The Fly is eigendom van Fox en zij waren al langer van plan om de film te laten hermaken "voor een jonger publiek". En in plaats van een 12-in-een-dozijn-videoclip-regisseur op het project te zetten is het misschien niet oninteressant om dezelfde regisseur aan het werk te zien. Ook deze formule is niet nieuw (cf. Ju-On/The Grudge, Funny Games) en het resultaat had nooit echt een toegevoegde waarde (integendeel), maar je mag Cronenberg niet onderschatten. Hij is niet de eerste beste regisseur. Ik ben dus uiteindelijk wel benieuwd wat hij met het materiaal zal aanvangen. En laten we het origineel niet vergeten, The Fly (1958) van Kurt Neumann met Vincent Price in de hoofdrol. Dit wordt dus een remake is van een remake. Wat op zich ook al geen nieuwigheid meer is want onlangs kwam The Last House on the Left (2009).

  Zijn jullie te vinden voor een remake van The Fly? Laat het weten in de reacties.

  ***Related Posts***
  07/07/2008: Top 10 Best Monster
  11/10/2005: Top 10 Beste Horror

   

  *** The Fly trailer ***

 • My One and Only (2009) *** Blu-ray recensie

  Pin it!

  Als jullie wel te vinden zijn voor een nostalgische Amerikaanse kroniek uit de jaren 50 dan raad ik jullie My One and Only (2009) aan van Richard Loncraine en half gebaseerd op de moeder van George Hamilton, de immer bruingebakken acteur die nog altijd voorzien is van een parelwitte tandpastaglimlach. En om alles in goede banen te leiden was Hamilton ook uitvoerend producent op dit toch wel indrukwekkend portret.

  my_one_and_only_poster

  Korte inhoud: We bevinden ons in de jaren 50. Wanneer Anne Deveraux (Renée Zellweger) haar man, jazzmuzikant Dan (Kevin Bacon), met een zangeres in bed betrapt, treurt ze niet maar neemt ze een radicaal besluit. Ze koopt een gloednieuwe Cadillac Convertible, zet haar twee zoons George (Logan Lerman) Robbie (Mark Rendall) erin, en rijdt vol grote plannen de zonnige horizon tegemoet. Het is het begin van een luchtig avontuur waarin allen het nodige leren over liefde, ouderschap en het waarmaken van dromen. De vraag is wie sneller volwassen wordt; de geëmancipeerde, vastberaden moeder of haar jonge zoon George. Hun zoektocht naar stabiliteit, geld en een nieuwe vader (niet noodzakelijk in die volgorde) brengt hen van stad tot stad. En iedere nieuwe plek brengt nieuwe lessen met zich mee, zowel voor de broers op school als voor Anne in haar pogingen een betrouwbare man te vinden. Aangekomen in Los Angeles doet zich onverwacht een unieke kans voor en wacht Anne het grootste dilemma; wil ze werkelijk de beste toekomst voor haar zoons of blijft ze op de vlucht?

  Anne is niet het toonbeeld van een ‘goede moeder’. Ze weet amper iets van haar kinderen en is vooral bezig met zichzelf. George identificeert zich net als zoveel andere tieners met Holden Caulfield, de hoofdpersoon uit het razend populaire boek The Catcher in the Rye. Hij laat zich sarcastisch, haast cynisch uit over de pogingen van zijn moeder om met de inzet van haar schoonheid een man te strikken die voor haar en haar kinderen zal zorgen. Die pogingen zijn volgens hem gedoemd te mislukken en hij krijgt daarin gelijk. Toch wil Anne het idee van een leven bij Dan vandaan niet opgeven, zelfs als dit betekent dat ze na de zoveelste mislukking met George en Robbie berooid moet neerstrijken bij haar verzuurde zuster Hope (Robin Weigert). Maar tegen die tijd is voor George allang de maat vol en hij weigert om verder te reizen met een moeder die niet eens weet wie hij is en wat hem bezighoudt.

  Renée Zellweger heeft een nogal drukke agenda het laatste jaar. Na de geflopte screwballcomedy Leatherheads (2008) maakte ze achtereenvolgens Appaloosa (2008), New in Town (2009), Monsters vs Aliens (2009), Case 39 (2009) en My Own Love Song (2009). En nu is er dus My One and Only, een bescheiden road movie over een vrouw en haar twee kinderen die op zoek zijn naar zichzelf en - niet onbelangrijk - elkaar. In grote lijnen volgt de film George Hamiltons autobiografie Don't Mind if I Do.

  my_one_and_only_01 my_one_and_only_02
  © Entertainment One Benelux

  Door het uitstekende acteerwerk van met name Logan Lerman en Renée Zellweger en het charmante verhaal is het meer dan een doorsnee film. Het is een komedie, maar wel een met een flinke zwarte rand. Deze combinatie werkt op sommige momenten zeer aangrijpend met als hoogtepunt het moment dat George van zijn moeder allerlei vitale informatie wil weten. Hij merkt al snel dat ze, zoals hij al verwachtte, niet op de hoogte is van essentiële dingen als zijn schoenmaat, maar hij komt haar tegemoet door te zeggen dat hij zonder morren met haar verder zal reizen als ze de titel van zijn lievelingsboek kan opnoemen. Dat is het moment dat ze weet dat ze als moeder gefaald heeft en ze denkt dat ze haar kind voorgoed kwijt is.

  De film komt vandaag 23 september 2009 bij ons uit in de bioscoop. Hieronder vinden jullie de trailer van de film.

  rating

  Beoordeling: 3 / 5
  Recensie door op 23 september 2009

   

  *** My One and Only trailer ***

 • Inception van Christopher Nolan

  Pin it!

  De nieuwe film van Christopher Nolan is niet Batman 3, maar wel een science-fiction thriller met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Inception (2010) vertelt het verhaal van een directeur van een groot bedrijf die in contact komt met een afpersingschandaal. Maar zoals we Nolan ondertussen kennen zal dit de aanzet zijn voor het vertellen van een wel heel aangrijpend verhaal.

  Korte inhoud: Cobb (Leonardo DiCaprio) is een wetenschapper die een onverwachte doorbraak maakt in zijn werk en een potentiële aansluiting vindt tussen de geest en het heelal die alles kan veranderen wat wij over onszelf weten. Cobb en zijn team vinden een manier waarin de mens zich - via een injectie - kan verplaatsen in de gedachten- en dromen van andere mensen. Het team wordt op een zaak gezet om een misdaad op te lossen en informatie vanuit andere gedachten te winnen. Er is echter al snel een persoon die Cobb probeert de chanteren. Vanaf dat moment beginnen dingen goed mis te gaan...

  inceptionhallwayfight
  © 2010 Warner Bros.

  Nolan is een vaste waarde in Hollywood en je zou denken dat de cineast ook de beste scenario’s in zijn schoot krijgt geworpen, maar Nolan maakt de films die hij wil maken. Deze film is dan ook een project die hij zelf heeft geschreven voor het witte doek én ook zelf produceert met zijn productiehuis Syncopy voor Warner Bros. Het kostenplaatje bedraagt maar liefst 200 miljoen dollar en dat moet één van de weinige big-budget films zijn die alles geheim kunnen houden voor het publiek, iets waar zelfs Stanley Kubrick heel veel moeite mee had. In de cast duiken naast Leo ook een aantal bekende koppen op, zoals de Franse actrice Marion Cotillard, de Japanse Last Samurai acteur Ken Watanabe, Juno actrice Ellen Page, maar ook Cillian Murphy, Tom Berenger en Michael Caine.

  Bij het bekijken van de teaser-trailer weet je meteen dat dit een bijzondere film zal worden. Het filmpje is bijzonder karig met informatie, en dat maakt net ook zijn kracht. De tag van de film luidt: "Your mind is the scene of the crime" en met het beeld van een gevecht in een gang die alle gravitatiewetten overtreedt weet je al genoeg. Het is trouwens een verademing om nog eens een trailer te zien die niet het gehele plot uit de doeken doet. Maar loop nog niet te snel van stapel want de film komt pas bij ons uit op 18 augustus 2010.

  ***Related Post***
  22/09/2009: Hallucinerende Inception banners

  *** Inception trailer#3 ***