Straw Dogs (2011) *** Blu-ray review

Voor de fans van de Sam Peckinpah films is er (misschien wel) boeiend nieuws (het is een beetje hoe je het bekijkt), want de controversiële en gewelddadige cultklassieker Straw Dogs (1971) met Dustin Hoffman werd vanonder het stof gehaald en in de remake-machine gepropt voor een vrij remake die meer de intentie had om een horror te brengen dan wel een thriller.

james marsden,remake,straw dogs,dustin hoffman,sam peckinpah,thriller,rod lurie,trailer,preview,the last house on the left,kate bosworth,alexander skarsgard,james woods

Korte inhoud: David en Amy Summer (James Marsden en Kate Bosworth), zijn een echt Hollywood-koppel: hij schrijft scenario’s en zijn vrouw is actrice. Na de dood van haar vader keren ze terug naar hun
geboortedorpje in het Zuiden om het ouderlijk huis te verkopen. Eenmaal aangekomen, lopen de spanningen tussen beide hoog op door oude conflicten en herinneringen. Vooral met de ex-vriend van Amy ontstaan er problemen, die leiden tot een gewelddadige confrontatie met… dodelijke gevolgen.

De nieuwe Straw Dogs (2011) werd geregisseerd worden door Rod Lurie en de hoofdrol wordt vertolkt worden door James Marsden die we nog kennen als Cyclops in de X-Men films. De film werd gebaseerd op The Siege at Trencher’s Farm van Gordon Williams.

In de oorspronkelijke film zagen we Hoffman als de wiskundige pacifist David Sumner die met zijn vrouw naar een rustig dorpje in Engeland heeft verhuisd om de misdaad in de Verenigde Staten te ontvluchten. Maar daar worden ze voortdurend lastig gevallen, bedreigd en beledigd, totdat de stoppen doorslaan. Het was echt één van de betere Hoffman films en dit is dan ook een prachtige rol voor de nog vrij onbekende James Marsden. Uiteraard heeft het origineel in principe geen remake nodig, maar ik ben er zeker van dat heel wat mensen nog nooit gehoord hebben van Straw Dogs, dus misschien kan deze remake ook wel zijn licht werpen op het origineel.

Regisseur Rod Lurie is ook niet zomaar een hippe beeldenmaker, maar echt wel een filmmaker die weet hoe hij een verhaal moet vertellen, en één van de verdiensten is dat hij een nieuw leven heeft gegeven aan die klassieker die velen al hadden vergeten. Toch zijn er een aantal wijzigingen, maar ik vond dat hij toch wel dicht aanleunde bij het werk van Peckinpah (bijna scène na scène). Ook de fameuze verkrachtingsscène is niet voor doetjes en Kate Bosworth zet hier echt wel een geloofwaardige en intense vertolking neer. Toch is er een verschil met het origineel, waarin het hier duidelijk gaat om een daad van agressie en er geen mogelijke twijfel bestaat dat het personage van Kate er bij momenten heeft van genoten. De remake deed me zelfs een beetje denken aan The Last House on the Left (2009), die eigenlijk vrij trouw bleef aan het bron-materiaal, maar de gehele film een frisse nieuwe look gaf. Het vreemde was dat ik toch meer kon genieten van The Last House on the Left remake dan van deze film, en dit waarschijnlijk omdat de originele Straw Dogs eigenlijk nog steeds een enorm sterke film blijft.


james marsden,remake,straw dogs,dustin hoffman,sam peckinpah,thriller,rod lurie,trailer,preview,the last house on the left,kate bosworth,alexander skarsgard,james woodsjames marsden,remake,straw dogs,dustin hoffman,sam peckinpah,thriller,rod lurie,trailer,preview,the last house on the left,kate bosworth,alexander skarsgard,james woodsjames marsden,remake,straw dogs,dustin hoffman,sam peckinpah,thriller,rod lurie,trailer,preview,the last house on the left,kate bosworth,alexander skarsgard,james woods
© Sony Pictures Home Entertainment

Maar toch vond ik deze versie zeker verdienstelijk. Het is bij mijn weten ook de beste vertolking van James Marsden, en Alexander Skarsgard is gewoon geknipt voor die rol. Zijn relatie (in het echte leven) met Kate Bosworth is ondertussen spaak gelopen zo’n 5 maand geleden. Hopelijk heeft dit niets te maken met deze prent. Mensen die het origineel kennen zullen meteen opmerken dat deze film geen toegevoegde waarde heeft, en in principe hebben ze geen ongelijk. Maar indien de regisseur het gehele concept had herschreven, dan zouden diezelfde mensen nu misschien moord en brand hebben geschreeuwd. Het enige minpuntje aan deze prent is de vertolking Dominic Purcell die hier een troosteloze dorpsidioot heeft neergezet. Anderzijds is er dan weer een sterke vertolking van James Woods die alles weer goed maakt.


james marsden,remake,straw dogs,dustin hoffman,sam peckinpah,thriller,rod lurie,trailer,preview,the last house on the left,kate bosworth,alexander skarsgard,james woodsjames marsden,remake,straw dogs,dustin hoffman,sam peckinpah,thriller,rod lurie,trailer,preview,the last house on the left,kate bosworth,alexander skarsgard,james woodsjames marsden,remake,straw dogs,dustin hoffman,sam peckinpah,thriller,rod lurie,trailer,preview,the last house on the left,kate bosworth,alexander skarsgard,james woods
© Sony Pictures Home Entertainment

Kortom, de remake is niet beter dan het origineel, maar met dank aan de cast ook geen slechte remake. Het thema van de geciviliseerde man die tot op zijn breekpunt wordt geduwd en veranderd in een gewetenloze wraakengel zit er hier ook wel in. Zelfs de ambiguïteit in het personage van Marsden blijft present, want hij kan je niet zien als held of zelfs anti-held. Hij gedraagt zich een beetje als superieur wezen tegenover de dorpelingen, en zijn passief-agressief gedrag is wel de aanstoker van heel wat kwaad bloed. De filmgeschiedenis zal Sam Peckinpah’s versie van Straw Dogs onthouden, maar regisseur Rod Lurie heeft hier toch een verdienstelijke remake neergezet. Spijtig dat hun poster niet meteen uitblinkt in originaliteit.

Op de blu-ray vinden jullie 4 documentaires over de originele prent en de nieuwe versie. Daarnaast vinden jullie ook de broodnodige audio-commentaar van de regisseur over de gehele film.

*** Straw Dogs (2011) trailer ***

4 Comments

  1. Ruben

    Ik vond de suspense in de originele Straw Dogs wel goed zitten en mooi opgebouwd door fraai gebruik van close-up en door een strakke montage, maar het laatste deel doet die suspense toch voor een groot deel teniet. Het realisme en de geloofwaardigheid van het eerste deel gaat totaal verloren door de over-the-top-Death Wish-achtige afwikkeling. Het mocht allemaal wel iets subtieler zijn. Zelf vond ik het ook geen glansrol voor Dustin Hoffman.

    Reply
  2. nico

    Opnieuw een remake.
    Luri zal toch straf uit de hoek moeten komen om het origineel te evenaren

    Reply
  3. Thiver

    Een van de weinige kritiekpuntjes die ik heb op het origineel is dat nooit duidelijk wordt dat David een pacifist is. Wanneer dat duidelijker zou zijn uitgewerkt, wordt zijn wanhopige greep naar geweld alleen maar intrigerender. Kijken of dat nu beter wordt gedaan.
    Ben wel benieuwd naar de remake. Casting lijkt in ieder geval wel te kloppen.

    Reply
  4. Klaas

    Persoonlijk vond ik deze wel iets beter dan het origineel. Dustin Hoffman kwam er naar voor als een echte sul, en je vroeg zich af wat zo’n vrouw bij hem kwam doen. Hier heb je dat minder en is de relatie meer geloofwaardig. Voor de rest is Alexander Skarsgard altijd wel een goeie acteurs-keuze.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *