War, inc (2008) ** Blu-ray review

Het duo John Cusack en Dan Aykroyd delen voor een tweede keer de set van een komediefilm. Na Grosse Pointe Blank (1997) is er nu War, inc (2008) van Joshua Seftel. Het is een beetje van een anti-oorlogsfilm / politieke-satire in dezelfde lijn als Lord of War (2005), maar dan met een minder clever scenario. Als je een politieke satire verwacht wordt je bij aanvang bediend met de beeltenis van Dan Aykroyd op het toilet, en dan weet je meteen waar deze prent naar toe gaat.

Blu-ray War Inc

Korte inhoud: Huurmoordenaar Brand Hauser (John Cusack) wordt naar Turaqistan gestuurd, een staat in het Midden-Oosten, waar het bedrijf van de voormalige vice-president van de Verenigde Staten oorlog voert tegen lokale opstandelingen. Hauser’s opdracht luidt: doodt de bemoeizuchtige minister van olie. Om ongemerkt het land binnen te komen, doet Hauser zich voor als medewerker van een handelsconventie. Eenmaal in Turaqistan blijkt het niet eenvoudig om zijn opdracht te vervullen. Hij raakt verstrikt in allerlei bizarre situaties, zoals de trouwerij van de labiele popster Yonica Babyyeah (Hilary Duff) en hij wordt achtervolgd door de sexy en nieuwsgierige journaliste Natalie Hegalhuzen (Marisa Tomei). Als klap op de vuurpijl krijgt hij last van gewetensnood. De chaos in Turaqistan is compleet. En Hauser moet een keuze maken…

Dit is eigenlijk een John Cusack film. Hij schreef mee aan het scenario en trad ook nog op producer, maar ondanks zijn acteer-talent loopt hij verloren in deze onsamenhangende prent. Een satirische kijk en kritiek op het bedrijfsleven die de oorlogsindustrie financieren, de toestand in Irak, de controversiële rol van een voormalige Dick Cheney-achtige vice-president, en de invloed van dit alles op mensen. Stuk voor stuk interessante bouwstenen voor een film, maar de som van genoemde delen leidt spijtig genoeg niet tot een onderhoudende film.

In de andere rollen zien we de zus van John, Joan Cusack, die al eerder zijn assistente speelde, kan zich aardig uitleven, maar Dan Aykroyd heeft een minieme bijrol als vice-president, die geen recht doet aan zijn komische vaardigheden. Oscarwinnaar Ben Kingsley kan in een rolletje als de baas van Hauser weinig uitrichten en de vraag rijst wederom waarom een acteur van zijn kaliber altijd weer opduikt in onbenullige rollen (remember The Love Guru). Ook oscar-winnares Marisa Tomei heeft een rolletje als journaliste Nathalie Hegalhuzen. Het meeste tandengeknars zal echter worden opgewekt door Hilary Duff, die de popster Yonica Babyyeah waarvan het dramatische palet zich beperkt tot verleidend en kwaad kijken. Je begrijpt trouwens amper wat ze mompelt gezien dat nog eens in een soort Russisch-Moldavisch accent is. De namen van de karakters, zoals Hegalhuzen, Babyyeah, Ooq-Mi-Fay Taqnufmini en Omar Sharif – zijn waarschijnlijk bedoeld als grap (lachen wie lachen wil).

War, inc confronteert ons met de absurditeit van moderne oorlogsvoering door het uit zijn context te halen en ere en surrealistische parodie van te maken. Een film vol goede bedoelingen maar de uitwerking is teleurstellend. De film wordt uitgeven door Dutch Film Works op dvd en Blu-ray.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 11 april 2009

*** War, inc trailer ***

3 Comments

  1. Mathias

    Cusack speelt op automatische piloot en de rest van de cast is niet om aan te zien. Ook Hilary Duff bakt er niet zoveel van, maar haar rol kon me nog wel het meest bekoren. Vooral omdat ik er eigenlijk moest om lachen.Het script is één grote warboel, wat die schrijver allemaal geslikt, gespoten of gerookt heeft voordat ie’ hieraan begon weet ik niet, maar het was behoorlijke rommel.
    Goeie bedoelingen maken niet altijd een goeie film, zo blijkt…

    Reply
  2. Mike's Webs

    Ik vond deze flick zwaar teleurstellend. Mag niet eens in de schaduw staan van Grosse Pointe Blank. Doorspoelen zou ik zeggen…

    Reply
  3. Miiki

    net gezien op dvd, een beetje een rommelig verhaal. Ik raakte eerder geirriteerd door de acteerprestaties.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *