• MR 73 (2008) *** recensie

  Pin it!

  Fransen staan bekend voor hun politie-misdaadfilms. Ze brengen er dan ook elk jaar een stuk of tien uit. Daniel Auteuil had een zekere indruk gemaakt met 36 Quai des Orfèvres (2004) en nu is hij terug met een gelijkaardig personage in MR 73 (2008) (verwijzend naar een oud dienstwapen bij de Franse politie). Het zal dan ook niet verbazen dat de film geregisseerd en geschreven werd door dezelfde regisseur, Olivier Marchal, tevens ook acteur én - jawel – ex-flik. Hij kent dus wel een beetje de schimmige praktijken binnen de muren van de Franse politiedienst.

  mr_73_poster_2008.jpg

  Korte inhoud: Binnen de politie Marseille leeft een onderlinge rivaliteit tussen politieagenten. Schneider (Daniel Auteuil) is in de problemen geraakt vanwege een persoonlijk drama waardoor zijn vrouw in een vegetatieve toestand verkeert en waarbij zijn dochtertje om het leven kwam. Hij is zwaar aan de drank en staat op de rand van ontslag. Doordat hij nog enkele vrienden heeft en vanwege zijn staat van dienst wordt hem vooralsnog de hand boven het hoofd gehouden. Hij moet bij de nachtbalie aan de slag en wordt van een lopende moordzaak afgehaald. Schneider kan die zaak echter niet loslaten en gaat op eigen houtje verder met het onderzoek. Ook wordt hij benaderd door een jonge vrouw Justine (Olivia Bonamy) wiens ouders 20 jaar eerder bruut om het leven werden gebracht door een seriedoder (Philippe Nahon) die binnenkort vervroegd vrij zal komen. Schneider raakt zo betrokken bij deze twee zaken, die flink wat overeenkomsten vertonen, en moet ondertussen ook opboksen tegen vriendjespolitiek binnen de politie. Uiteindelijk hoopt hij door de zaken op te lossen in het reine te komen met zichzelf, zijn verleden en de fouten die hij heeft gemaakt zoals de affaire die hij had met Marie (Catherine Marchal).

  De film zit boordevol thema’s; over schuldgevoelens, het leven met post-traumatische stress, generatie-conflict, over het doel en de middelen om dat doel te bereiken, … Maar spijtig worden al die verschillende verhaallijnen ook maar half uitgewerkt en ben je nooit echt betrokken met al die nevenpersonages. Wanneer al die verhaallijnen op het einde samen komen, komt alles nogal geforceerd over. Het hoofdpersonage is ook nooit echt meeslepend genoeg. Hij is meestal dronken en neemt vaak de meest stupide beslissingen. Nochtans was het de bedoeling van de regisseur om het personage te vergelijken met een oud, maar nog steeds gevaarlijk vuurwapen (cf. titel), maar dat is wat mij betreft dus niet echt gelukt.

  Waar de Fransen goed in zijn is: stijl. De film heeft een bijzonder knappe fotografie die verzorgd werd door Director of Photography Denis Rouden. Soms iets teveel van het goede trouwens. We zien de seriemoordenaar alleen onder een douchekop staan in een gemeenschappelijke doucheruimte in een ondergronds gevangeniscomplex, waarbij het maanlicht door de warmtedampen schijnt en de camera over de vloer strijkt. Mooi, poëtisch, prachtig, maar het komt rechtstreeks uit tientallen andere Amerikaanse films en je vraagt je soms af of al die beeldmasturbatie eigenlijk wel het verhaal ten goede komt. Ook de kleurcorrecties zijn enorm doorgedreven. Zo heb je bij bepaalde scènes extreme desaturaties met een verhoogde helderheid. Enkel de bril van Schneider heeft een bruin-gele gloed. Het heeft wel iets, maar in een film waar je eigenlijk niet echt wordt aangetrokken door de kwaliteit van het scenario komt het allemaal een beetje geforceerd over.

  MR 001MR 002

  De film is brutaal maar toch kan je nooit echt spreken van gratuit geweld zoals dat bijvoorbeeld wel het geval was in films als Truands (2007) waarin Olivier Marchal één van de rollen speelde. Tel daarbij de passende muziek van Frankrijk's grootste filmcomponist van dit moment, Bruno Coulais, en je kunt zonder twijfel spreken van een intens en dramatische misdaad thriller. Marchal maakt als regisseur steeds meer vorderingen en MR 73 doorstaat moeiteloos de vergelijking met heel wat Amerikaanse equivalenten. Nu nog iets minder het accent leggen op de look en iets meer op een realistisch en aangrijpend drama en we kunnen spreken van een meesterwerkje.

  rating

  Beoordeling: 3 / 5
  Recensie door op 28 februari 2009

  ***Related Post***
  23/12/2004 : 36 Quai des Orfèvres review

   

  *** MR 73 trailer ***

 • Total Recall krijgt een "recall"

  Pin it!

  Het kon niet uitblijven en het is vandaag een feit geworden. Total Recall (1990) van Paul Verhoeven, gebaseerd op het werk van Philip K. Dick, zal binnenkort ook een remake ondergaan. De science-fiction prent blijft trouwens één van de betere films van Arnold Schwarzenegger met voldoende actie, leuke visuele effecten, knappe dialogen en een valse Sharon Stone.

  Total Recall

  Het haalt niet het niveau van een Blade Runner (1982) maar deze prent behoort zeker tot de betere Sci-Fi uit recente filmgeschiedenis. Verder was de film genomineerd voor de Oscars voor beste effecten en voor beste klank en kreeg hij de Special Achievement Award voor speciale effecten. De film bracht ook een slordige 261 miljoen dollar op wereldwijd met een productiebudget van 60 miljoen. FirstShowing komt met het nieuws.

  Power producer Neal H. Moritz is currently developing a "contemporary version" of Total Recall at Columbia Pictures.

  Total Recall is one of only a handful of films (Blade Runner being another) based on a short story by sci-fi author Philip K. Dick. "We Can Remember It for You Wholesale" follows a man haunted by a recurring dream of journeying to Mars who buys a literal dream vacation from a company called Rekall Inc., which sells implanted memories.

  Met een dergelijke producer aan boord kan je meteen aannemen dat dit in geen geval een straight-to-dvd-remake zal worden, maar wel degelijk een blockbuster film, dus verwacht ik ook "grote" namen in de cast en in de regiestoel. Deze supergewelddadige roller-coaster was toen R-rated en ik ben benieuwd of ze het even gortig zullen houden als het origineel. Ik herinner me nog scènes met hoertjes met 3 borsten van Eroticon 7, mutanten met levende embryonale wezens die uit de bui steken, en een neustang die een chip uit de hersenen kon halen en als puber hebben die beelden echt wel indruk op me gemaakt.

  Korte inhoud: De bouwvakker Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger), die hem geen reis kan betalen naar Mars, besluit een 'fictieve reis' te kopen van het bedrijf Rekall; een reis die niet echt is doordat enkel de herinnering eraan geïmplanteerd wordt in de hersenen. Nadat deze herinnering is geïmplanteerd, lijkt er iets mis te gaan. Hij is als het ware een ander persoon geworden en infiltreert in een rebellenkolonie op Mars. Of zijn avontuur echt is of gewoon het product van 'Rekall', wordt aan de toeschouwer overgelaten.

  Is deze film wel rijp genoeg voor een remake? Wel (1) Het origineel is goed genoeg voor een remake - CHECK, (2) het is ook geen meesterwerk waar je best met je pollen vanaf blijft - CHECK, (3) het origineel zal op het moment dat de nieuwe in de zalen draait ouder zijn dan 20 jaar - CHECK, (4) de film moet geregisseerd worden door een bekwaam iemand – dat valt nog af te wachten maar het ziet er goed uit (5) de film moet de ambitie hebben met de nieuwe technieken een betere film te maken - CHECK. Ik heb er dus niet echt iets op tegen. Ik bedoel, mocht ik hier elke remake afbreken dan zou ik consequent moeten zijn en ook de nieuwe Batman films moeten afbreken. Er zijn heel was slechte remakes, maar af en toe kunnen ze het oorspronkelijke werk nog pittiger maken en wie kan daar nu tegen zijn.

  Welke acteur zou in aanmerking komen voor de rol van Douglas Quaid, wel, na het zien van Taken (2008) zou ik er niets op tegen hebben mocht Liam Neeson in aanmerking komen voor de rol. Hij bezit over alle dramatische en fysieke mogelijkheden om de film in goede banen te leiden. Maar wat denken jullie? Zien jullie een Total Recall wel zitten? En wie zou voor jullie een geschikte acteur zijn voor de hoofdrol? …en komt niet af met Nicolas Cage!

  ***Related Post***
  03/08/2012: Total Recall (2012) review
  29/07/2012: Total Recall (1990) review
  15/07/2012: Total Recall trailer
  04/04/2012: Total Recall remake lijkt veelbelovend

 • Gore Verbinski wil een nieuw Clue film

  Pin it!

  Films gebaseerd op strips hebben bewezen dat er een markt voor is, maar films die gebaseerd zijn op games blijven een moeilijke bevalling. En toch hoeft dat niet het geval te zijn als je een creatieve en intelligente scenarist weet te strikken. Denk maar aan die adaptatie van het populaire spelbord Cluedo van Anthony E. Pratt, in Clue (1985) van regisseur en scenarist Jonathan Lynn die de hulp inriep van co-scenarist John Landis. Deze prent is bij mijn weten zelfs de eerste adaptatie van een spelbord ooit. Het had geen verhaal, enkel een eerste act (een moord!) en de rest waren knappe typetjes.

  clue poster

  Korte inhoud: Een groep mensen is uitgenodigd in een groot afgelegen huis, waar ze allemaal een alias krijgen. Ze komen erachter dat ze allemaal gechanteerd worden. Het is niet duidelijk wie de gastheer is maar dan wordt er iemand vermoord … maar door wie?

  En als we de recente nieuwsberichten mogen geloven zou Gore Verbinski interesse hebben in een remake. De mensen van Film Junk schrijven het volgende:

  Combining the best of two current Hollywood trends, the remake and the board game movie, Universal Pictures have reportedly hired Gore Verbinski (The Ring, Pirates of the Caribbean) to direct a movie based on the murder mystery game Clue.

  Het zal niemand verbazen dat na het relatieve succes van de eerste film er ook nog een sequel, een tv-serie en een aantal spin-offs van werden gemaakt, maar het werd nooit beter dan de oorspronkelijke film. En de cast (pic) van die eerste film zal daar ook wel voor iets tussen zitten: Professor Plum werd vertolkt door Christopher Lloyd, Mrs. White - door de fetish actrice van Mel Brooks - Madeline Kahn, de butler Wadsworth door Tim Curry, Mrs. Peacock door Eileen Brennan, Mr. Green door Michael McKean, Miss Scarlet door Lesley Ann Warren, Colonel Mustard door Martin Mull en de meid Yvette door Colleen Camp. Dat deze film met theatrale karakter zal vallen of staan met zijn vertolkingen is nu al duidelijk.

  Het was op de eerste plaats een komedie met een who-dun-it scenario, maar het was echt niet de bedoeling dat je op didactische wijze kon weten wie de dader was. De film stak uiteraard vol van 'clues' (het schilderij waar je de ‘echte’ butler op zag, de verwijzingen in de namen van de neven-karakters, de vele set-ups), maar het speelde uiteindelijk geen rol want de film had drie (!) verschillende eindes met drie verschillende daders. En toch wou de film geen spoof worden met al te belachelijke scènes. Een klein voorbeeld hiervan waren de wapens die een 80'ties update kregen. Niet alleen de six-shooter werd een gewone .38 pistool, en de loden pijp die was gebogen aan het uiteinde (als aanwijzing dat het wel eens van dienst was geweest als moordwapen) was gewoon recht.

  Of de remake voor een hedendaags publiek zal werken is nog maar de vraag. Als ik kijk naar Wes Craven en zijn aanpak van de Scream-films, denk ik dat ook deze film een slimme aanpak nodig heeft en al dan niet met verschillende eindes. Maar dan moet er wel een zekere logica in zitten. Of misschien zetten ze gewoon de verschillende eindes op DVD en krijgen we één einde in de bioscoop-versie. Hieronder is trouwens een clipje uit de originele film. Enjoy!

 • Inglourious Basterds posters

  Pin it!

  De nieuwe Inglourious Basterds (2009) posters zijn aangekomen en zien er behoorlijk Eli Roth-achtig uit. De tagline op de affiches luidt in echte western-stijl: "Once Upon a Time in Nazi occupied France…" We krijgen close-ups te zien van bebloede wapens op een donderachtige achtergrond. De baseball bat is mijn favoriet. Als je goed kijkt zie je er trouwens namen op staan. Gezien er ook wat Joodse namen op staan denk ik niet dat het de namen zijn van de slachtoffers, maar het is wel intrigerend. Wat vinden jullie van deze collectie?

  inglourious_basterds_03 inglourious_basterds_02 inglourious_basterds_01

  ***Related Posts***
  07/05/2009: Nieuwe Inglourious Basterds posters
  12/02/2009: Inglourious Basterds trailer
  12/08/2008: Brad Pitt in Tarantino's Inglourious Basterds
  10/02/2005: Quentin Tarantino's Inglourious Basterds

 • Razzie Award Winners 2009

  Pin it!

  Niet meteen grote verrassingen bij de Razzie Awards dit jaar. Paris Hilton, die in 2006 reeds in de prijzen viel als Worst Supporting Actress in House of Wax (2005), is opnieuw de kop van Jut met 3 Razzies voor Worst Actress en Worst Screen Couple voor The Hottie and the Nottie (2008) en tevens ook Worst Supporting Actress voor Repo! The Genetic Opera (2008).

  Mike Myers pic Paris Hilton pic Indiana Jones pic

  Ze deelt hiermee het podium met worst actor van dienst Mike Myers die ook 3 Razzies kreeg voor The Love Guru (2008), waaronder ook de Razzie voor Worst Picture en Worst Screenplay. Ex-James Bond acteur Pierce Brosnan wint verrassend de Worst Supporting Actor Award voor Mamma Mia! (2008). Ik heb de film nog niet gezien, en ben dat eigenlijk ook niet van plan. Ook Uwe Boll kreeg de Razzie voor Worst Career Achievement en Worst Director. Enkel spijtig dat die prutser hiervoor opnieuw in de aandacht komt.

  Ik ben in ieder geval blij met de Razzie voor Worst Prequel, Remake, Rip-Off or Sequel die geschonken werd aan het duo Spielberg en Lucas voor Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008). Wel grappig dat er dit jaar geen spoof films van de partij waren. Blijkbaar zijn die films (zoals Disaster Movie) zo slecht dat ze zelfs niet meer in aanmerking komen.

  WORST PICTURE
  * The Love Guru
  Disaster Movie
  In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale
  Meet the Spartans
  The Happening
  The Hottie & the Nottie

  WORST ACTOR
  * Mike Myers – The Love Guru
  Eddie Murphy – Meet Dave
  Al Pacino – 88 Minutes and Righteous Kill
  Mark Wahlberg – The Happening and Max Payne
  Larry the Cable Guy – Witless Protection

  WORST ACTRESS
  * Paris Hilton – The Hottie & the Nottie
  Jessica Alba – The Love Guru and The Eye
  Cameron Diaz – What Happens in Vegas
  Kate Hudson – Fool’s Gold and My Best Friend’s Girl
  The Entier Cast of “The Women” – Annette Bening, Eva Mendes, Debra Messing, Jada Pinkett-Smith and Meg Ryan.

  WORST SUPPORTING ACTOR
  * Pierce Brosnan – Mamma Mia!
  Uwe Boll, Postal
  Ben Kingsley, The Love Guru, War, Inc., The Wackness
  Burt Reynolds, Deal and In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale
  Verne Troyer, The Love Guru and Postal.

  Worst Supporting Actress
  * Paris Hilton – Repo! The Genetic Opera
  Carmen Electra – Disaster Movie, Meet The Spartans
  Kim Kardashian – Disaster Movie
  Jenny Mccarthy, Witless Protection
  Leelee Sobieski – 88 Minutes, In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale

  Worst Screen Couple
  * Paris Hilton and either Christine Lakin or Jorel David Moore, The Hottie And The Nottie
  Uwe Boll and Any Actor, Camera and Screenplay
  Cameron Diaz and Ashton Kutcher, What Happens In Vegas
  Larry The Cable Guy and Jenny Mccarthy, Witless Protection
  Eddie Murphy In Eddie Murphy, Meet Dave.

  Worst Prequel, Sequel, Remake Or Rip-Off
  * Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull
  The Day The Earth Stood Still
  Disaster Movie
  Meet The Spartans
  Speed Racer
  Star Wars: The Clone Wars

  Worst Director
  * Uwe Boll – Tunnel Rats, In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale And Postal
  Jason Friedberg And Aaron Seltzer – Disaster Movie And Meet The Spartans
  Tom Putnam – The Hottie And The Nottie
  Marco Schnabel – The Love Guru
  M. Night Shyamalan, The Happening.

  Worst Screenplay
  * Mike Myers and Graham Gordy, The Love Guru
  Jason Friedberg and Aaron Seltzer – Disaster Movie And Meet The Spartans
  M. Night Shyamalan – The Happening
  Heidi Ferrer – The Hottie And The Nottie
  Doug Taylor – In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale

  Worst Career Achievement
  * Uwe Boll – "Germany’s answer to Ed Wood"

  ***Related Posts***
  Razzie Awards posts