Mission: Impossible 3 (2006) *** Blu-ray review

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad eer deze Mission: Impossible 3 (2006) zou gemaakt worden. Eerst zou David Fincher de regie doen maar deze trok zich terug omdat hij weinig goede herinneringen had aan een andere film met een drie in de titel, namelijk Alien³ (1992). Daarna werd Joe Carnahan aangesproken, maar ook hij trok zich na enige tijd terug uit het project. Ondertussen hadden Carrie-Ann Moss en Scarlett Johansson al een contract getekend, maar er was geen regisseur.

mission_impossible_3_2006_blu-ray.jpg

Toen zag Tom Cruise in één weekend het volledige eerste seizoen van “Alias” en stalkte hij bedenker J.J. Abrams totdat die de regie wou doen. Abrams ging akkoord maar eiste wel een volledig nieuw script. Hij vond dat er meer nadruk moest komen op de mens Ethan Hunt en niet zozeer op de superspion Ethan Hunt. Abrams kreeg zijn zin en Cruise ging samen met Steven Spielberg War of the Worlds (2005) maken. Ondertussen had de productie zoveel vertraging opgelopen dat Moss en Johansson niet meer vrij waren en dus een nieuwe casting moest gehouden worden. En toen dit achter de rug was, kon er eindelijk begonnen worden aan Hunts derde onmogelijke missie.

Korte inhoud: Superspion Ethan Hunt (Tom Cruise) werkt al een tijdje niet meer bij het IMF (impossible mission force). Maar tijdens zijn verlovingsfeestje krijgt hij een nieuwe missie: hij moet de verdwenen agent Lindsey Farris (Keri Russell) terughalen uit de handen van de crimineel Owen Davian (Philip Seymour Hoffman). Davian is een internationale wapenhandelaar zonder geweten en zonder medelijden. Hunt verzamelt zijn team – zijn oude vriend Luther Strickell, de vervoerexpert Declan en allround kracht Zhen – om Ferris te redden. Helaas mislukt de missie maar de hele operatie heeft Davian behoorlijk kwaad gemaakt. Davian gaat op zoek naar Hunts verloofde, Julia.

Na Brian De Palma in 1996 en John Woo in 2000, is het nu dus de beurt aan J.J. Abrams. Abrams maakt met Mission: Impossible 3 zijn filmdebuut als regisseur maar de kerel kende al groot succes met zijn televisieseries “Alias”, “Lost” en “Felicity”. Door zijn werk met “Alias” weet Abrams hoe hij moet omgaan met superspionnen. En deze Mission: Impossible 3 is eigenlijk dan ook niet meer dan een “Alias” aflevering van 2 uur. Sydney Bristow is vervangen door Ethan Hunt maar verder loopt vrijwel alles gelijk. Het begin van M:I 3 waarin we een scène te zien krijgen uit het latere deel van de film (waarin Hunt gevangen is genomen door Davian en die buiten beeld Julie neerknalt), hebben we al eens bijna letterlijk gezien in de serie. Fans van “Alias” zullen wel meer van deze speeltjes van Abrams ontdekken.

Ook de personages van M:I 3 en “Alias” zijn, op een paar geslachtsveranderingen na, perfect inwisselbaar. Julia wordt Will Tippin, Luther Strickell is Dixon, Owen Davian is Sark, Brassel is Jack Bristow, Benji is natuurlijk Marshall, Declan is Vaughn en Zhen is Nadia. En zoals het hoort in een J.J Abrams productie speelt Greg Grunberg een bijrolletje en maakte Michael Giacchino de muziek.


mission_impossible_3_2006_blu-ray_pic01.jpgmission_impossible_3_2006_blu-ray_pic02.jpgmission_impossible_3_2006_blu-ray_pic03.jpg
mission_impossible_3_2006_blu-ray_pic04.jpgmission_impossible_3_2006_blu-ray_pic05.jpgmission_impossible_3_2006_blu-ray_pic06.jpg
© Paramount Pictures

Abrams wou met Mission: Impossible 3 zoals gezegd meer de aandacht vestigen op Hunts persoonlijke leven. Daar is hij behoorlijk goed in geslaagd, zij het dat je natuurlijk op voorhand al weet dat Hunts privéleven toch niet verborgen blijft voor zijn vrouw. Het verhaal is soms heel ver gezocht maar is slechts bijzaak om van de ene stunt naar de andere over te gaan. Cruise deed de meeste van zijn stunts zelf, tot afgrijzen van de productieploeg, maar hij heeft er gelukkig niks aan over gehouden (hoewel, Katie Holmes Tom?). J.J. Abrams kijkt niet op een decorstuk meer of minder en de brokstukken vliegen dan ook vrolijk in het rond. Zelfs een Lamborghini moet eraan geloven. De actiescènes zijn wel heel spectaculair met heel schokkend camerawerk.

Tom Cruise noemt zichzelf graag de grootste filmster ter wereld (hoewel dit strikt genomen niet klopte Tom Hanks met $3.104, miljoen, Harrison Ford met $3.044,7 miljoen en Eddie Murphy met $2.925,5 miljoen gaan de $2.537,6 miljoen box office winst van Cruise nog vooraf). Maar Cruise heeft duidelijk heel veel plezier gehad tijdens het draaien van Mission: Impossible 3: hij rent, springt, vliegt, duikt, valt, staat op en gaat weer door. Zodat die ‘impossible’ uit de titel uiteindelijk toch een ‘possible’ wordt. Kortom, J.J. Abrams en Tom Cruise doen wat van hen verwacht wordt: Mission: Impossible 3 is de perfecte zomerblockbuster. Spectaculair, professioneel gemaakt, nooit vervelend, zonder twijfel goed scorend aan de box office en je moet er niet bij nadenken. Haal die popcorn maar boven!

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 5 mei 2008

 


*** Mission: Impossible 3 trailer ***

***Related Posts***
29/07/2015: Mission: Impossible 5: Rogue Nation review
16/07/2015: Mission: Impossible 5: Rogue Nation posters
28/12/2011: Mission: Impossible 4: Ghost Protocol review
17/12/2011: Mission: Impossible I-II-III Blu-ray box
09/09/2011: Mission: Impossible 4: Ghost Protocol posters

1 Comment

  1. Damien

    Gisteren voor het eerst gezien op tv en moet zeggen , ik heb ervan genoten. Philip Seymour Hoffman was echt wel bad-ass!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *