Shrek 2 (2004) **** Blu-ray review

Na het immense succes van de eerste Shrek (2001), werd er al snel beslist dat er een sequel ging komen, en hier is dan Shrek 2 (2004) van. Ondertussen wordt er ook volop gewerkt aan Shrek the Third (2007) die 2 jaar later zou moeten uitkomen.

shrek_2_blu-ray_2004.jpg

Korte inhoud: Shrek (Mike Myers) en Fiona (Cameron Diaz) zijn nog maar pas terug van hun huwelijksreis of ze worden door Fiona’s ouders, de koning (John Cleese) en koningin (Julie Andrews) van Far Far Away, uitgenodigd voor een bal. De koning en de koningin willen dolgraag kennis maken met de man van hun dochter, maar ze weten nog niet dat Shrek een ogre is. Ondertussen wil ook Prince Charming (Rupert Everett) met Fiona trouwen, daarbij geholpen door zijn moeder, de Fairy Godmother. De Fairy Godmother (Jennifer Saunders) zet de koning onder druk om Fiona en Shrek uit elkaar te krijgen. Daarbij roept de koning de hulp in van Puss In Boots (Antonio Banderas).

De originaliteit van de eerste Shrek is er qua verhaal een beetje af, Shrek, Fiona en Donkey (Eddie Murphy) kennen we al en we weten wat hun karakters zijn. Maar de originaliteit wordt terug de hoogte in gejaagd door de introductie van een paar nieuwe personages. Lord Farqaad (John Lithgow) en Monsieur Hood (Vincent Cassel) zijn er niet meer bij. In de plaats krijgen we de koning, de koningin en vooral Puss In Boots en de Fairy Godmother.

Puss In Boots is een hilarisch personage, alleen al het idee van een kat met een Spaans accent. Banderas speelt de kat met verve en dat leverde hem (en Puss In Boots) een de spin-off film Puss in Boots (2011) op. Ook het personage van de doorslechte Fairy Godmother is een aanwinst voor het verhaal. Op alle mogelijke manieren probeert de Godmother haar zoon aan Fiona te koppelen maar op het einde krijgt ze het deksel op haar neus (zoals dat in sprookjes wel eens meer voorvalt). De Fairy Godmother wordt voortreffelijk gespeeld door Jennifer Saunders, bekend als Edina Monsoon uit “Absolutely Fabulous” (Ik denk dat ik zelfs de Fairy Godmother ‘Sweetie Darling’ heb horen zeggen, or maybe that’s just my imaginaton.)

Shrek 2 zit ook nu weer vol verwijzingen naar bekende figuren, plaatsen, gebeurtenissen en andere films. Om alle verwijzingen eruit te halen, moet je de film een paar keer zien. Maar deze heb ik er al kunnen uithalen: Lord of the Rings, Alien, Mission Impossible, Peter Pan, E.T., Flashdance, The Shining, Spiderman en The Godfather. En hoewel de makers alle betrokkenheid ontkennen, is het toch wel vreemd dat er een poster van Justin Timberlake hangt boven prinses Fiona’s bed. Het koninkrijk van Far Far Away is een directe parodie op Hollywood (niet alleen door de letters op de heuvel, maar je moet ook eens op de straatnamen en de winkels letten).

Persoonlijk vind ik Shrek 2 zeker zo goed al de eerste en dan vooral door de aanwezigheid van Puss In Boots en de Fairy Godmother. Helaas zal deze laatste er in deel 3 niet meer bij zijn want ze sneuvelde in het heetst van de strijd. Maar je weet natuurlijk nooit met magie en tekenfilms… Kortom, Shrek 2 is meer van hetzelfde, maar daar is in dit geval niks mis mee. Shrek 2 is weer entertainment voor jong en oud, de humor is voor jong en oud en sprookjes zijn voor alle leeftijden.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 2 oktober 2014

 


*** Shrek 2 trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *