Escape From New York voor Brett Ratner

Misschien moet ik deze filmblog maar opdopen tot ‘De Ultieme Remake Blog’, want tegenwoordig is dat nu de goudmijn geworden in Hollywood. Waarom nog investeren in creatieve nieuwe ideeën, als je kan lopen met het succes van een andere film? De volgende in het rijtje is de remake van een nieuwe John Carpenter film, Escape From New York (1981). Len Wiseman zou de nieuwe versie draaien, Escape From New York (2009), maar blijkbaar is er al sprake van een andere regisseur.

Escape From New York poster

Ik heb gemengde gevoelens over de terugtrekking van Wiseman. Underworld: Evolution (2006) mocht dan wel een behoorlijke beurt hebben gedaan aan de box-office, ik vond het allesbehalve een geslaagde prent. Zelfs het strakke pakje van Kate Beckinsale kon me nauwelijks nog bekoren. Zelfs de PG-13 Die Hard 4.0 kon mij maar matig imponeren. Het was verre van een slechte film, maar ik had hoe dan ook een meer Casino Royale-achtige revamp verwacht van John McClane.

Ik vond het idee van een side-kick in Die Hard: With a Vengeance (1995) al een vreselijk idee, en om hiermee opnieuw uit te pakken was simpelweg hatelijk. Maar goed, Wiseman toonde ons niettemin zijn kunnen op het gebied van flashy-actie-scenes. Wanneer ik aan Escape From New York denk, zou hij inderdaad wel de geschikte regisseur zijn geweest.

Korte inhoud: De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een strengbewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de kapsule met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plisskin (met ooglapje op linkeroog – in tegenstelling tot wat er staat op sommige filmposters) staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.

De nieuwe man die in aanmerking komt is niemand minder dan de Rush Hour-regisseur, Brett Ratner. Het zijn de mensen van IESB die met het nieuws komen:

The IESB contacted a source over at New Line, the studio behind the film, and was able to confirm the story which is no longer a rumor but instead 100% fact. Brett Ratner will take over directorial duties on the remake.

Wanneer er nog sprake was van Len Wiseman, was ook al een acteur aangeschreven voor de rol van Snake Plissken, onze King Leonidas uit 300, Gerard Butler. Maar nu Brett Ratner het roer in handen heeft, kan dit nog wijzigen. Laten we hopen dat hij niet Chris Tucker zal casten :s Maar misschien is dit een opluchting voor Kurt Russell die in alle staten was op EW toen hij het nieuws te horen kreeg over de remake:

People come up to me and say, ”You played Snake Plissken.” I didn’t play Snake Plissken, I created him! Goldie [Hawn] and I were talking the other day about this, and I said, ”Man, this is weird, isn’t it?” And she said, ”When they were going to do a remake of Private Benjamin, I thought, ‘I didn’t play Private Benjamin, I created that role!”’ I did Wyatt Earp — there’s only been 50 of those. But I’ll tell you what, I’ll put my Wyatt Earp up against anybody’s. I’ll put my MacCready [his character in The Thing] up against anybody’s.

Escape From New York

© Universal Pictures Benelux

What if they asked you to do a cameo in the new Escape from New York, or play the Ernest Borgnine role?
F— that! I am Snake Plissken! It’s like Sean Connery always watching someone else do their version of Bond. I think one of the things, for instance, about Escape From New York that appealed to me was that it wasn’t a special effects extravaganza. It’s a quiet, dark world and it revolved around watching the behaviour of this one guy. He’s a fascinating character. In fact, he’s the most complex character I’ve ever played.

Kijk, ik ben gek op Kurt Russell, maar Snake Plissken gaan vergelijken met James Bond vind ik toch wat overdreven. De eerste was een knappe actieprent, maar de goedkope blue-screen scènes uit de sequel Escape From LA (1996) deed al evenveel deugd als een tand laten trekken zonder verdoving. De sequel had een knappe SF-prent kunnen worden, en gemakkelijk opgebouwd tot een trilogie of zelfs een serie. En dat Kurt het personage zou gecreëerd hebben in plaats van Nick Castle en John Carpenter, is misschien ook een brug te ver. Chill Out, Kurt! Ik begrijp dat die remake-mode geen gezellige ervaring is voor de originele cast, maar niets verhinderde Russell om met John Carpenter te werken aan nieuwe Snake Plissken films, zeker wanneer hij dacht dat hij het personage heeft geschapen. Dat heeft hij niet gedaan. Spijtig voor de fans. Dat andere mensen nog iets met het personage willen aanvangen, wel waarom niet. Ik heb de bittere smaak van de sequel nooit goed kunnen verwerken. Misschien wordt dit zelfs een remake waar ik naar uitkijk. There, I said it!

***Related Posts***
17/05/2006: Metal Gear Solid verfilmd
10/01/2006: Uwe Boll aast op Metal Gear Solid

1 Comment

  1. komeetQ

    Hij is het soort regisseur die een script neemt en letterlijk verfilmt wat er op het papier staat. De Rush Hour films vallen in elkaar zonder de stunts van Jackie Chan – die zichzelf regisseert, Red Dragon was de zwakste Hannibal Lecter film na Hannibal Rising en X-Men 3 is zeker niet beter dan de vorige middelmatige X-Men films. OK, Wiseman mag dan nog wel ervaring missen als regisseur, maar hij probeert toch nog iets nieuws uit met het script die hij krijgt. Voorspelbaar zijn ze nooit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *