• Terugkeer naar de gedoemde Don Quichote film

  Pin it!

  Ik had er nog maar net met iemand over gesproken of hier kreeg ik al het nieuws te horen via de Australische krant The Sydney Moring Herald op de BBC-site, dat regisseur Terry Gilliam zich klaar maakt om zijn gedoemde film over Don Quichote toch te voltooien.

  lost_in_la_mancha poster

  Gilliam: "Ik ben de laatste vijf jaar bezig geweest de rechten van het script terug te krijgen. We zijn nu heel dicht bij een overeenstemming en als het lukt ga ik de film opnieuw maken."

  Voor de mensen die de geschiedenis achter deze productie niet kennen moeten weten dat Gilliams Don Quichote film mislukte omdat allerlei rampen de set teisterden, van overstromingen tot een ernstige ziekte van de hoofdrolspeler Jean Rochefort, en de productie zo over budget ging dat de investeerders het vertrouwen in Gilliam opzegden, zich financieel terugtrokken en de rechten op het script in beslag namen. Over de hele zaak werd de prachtige documentaire Lost in La Mancha (2002) gemaakt.

  Vele beweerden dat Gilliam deze film nooit zou opnieuw maken, hoewel je in de gemaakte documentaire voelde dat hij een fantastische prent aan het maken was. Waarschijnlijk zal hij wel een nieuwe hoofdacteur moeten vinden want Rochefort is ondertussen nog eens 5 jaar ouder geworden en zou het nu wel erg moeilijk hebben om nog maar een paard te beklimmen. Hopelijk zal de documentaireploeg ook aanwezig zijn en komt er misschien een Lost in La Mancha 2 - met dan wel een uiteindelijke afwerking van de film.

  Tegelijkertijd heeft Gilliam nog een nieuw project aangekondigd, getiteld: The Imaginarium Of Dr Parnassus Gilliam. De film zou over een rondreizende show gaan, waarbij het publiek in staat wordt gesteld in het hoofd en de gedachtewereld van Dr Parnassus Gilliam te kijken.

 • Rise: Blood Hunter

  Pin it!

  Rise Blood Hunter

  GhostHouse pictures heeft binnenkort een nieuwe film in de bioscoop, Rise:Blood Hunter (2007), een erotische horrorfilm van de scenarist van Snakes on a Plane (2006), Sebastian Gutierrez. Het zijn de mensen van Bloody Disgusting die met het nieuws komen:

  Korte inhoud: Verslaggeefster Sadie Blake (Lucy Liu) ontwaakt na een lange tijd buiten bewustzijn te zijn geweest in een lijkenhuis. Ze weet te ontsnappen en gaat op zoek naar de mensen die haar dit aan hebben gedaan. Het blijkt een religieuze sekte te zijn en Sadie is uit op wraak.

  Het lijkt een standaard "raise from the dead and seek revenge of those responsible" –plot (cf. The Crow). Hopelijk zit er een originele twist in de film en is het niet zo brainless als Snakes. Lucy Liu ziet er opnieuw gevaarlijk sexy uit – zou wel eens uit al die getypecaste rollen moeten geraken.

  In de film is ook een rol weggelegd voor The Shield-acteur Michael Chiklis en de knappe Sin City actrice Carla Gugino. Het is tevens de laatste film van de Japanse acteur Mako die een paar weken na de productie stierf op 74 jarige leeftijd.

  De muziek van de trailer is leuk, maar het duurt allemaal veel te lang en het zet je niet meteen aan om de film te gaan zien – tenzij je natuurlijk al verkocht ben na het zien van Liu of de lingerie-shots. Op 18 juli loopt de film in de Belgische zalen.

 • Perfect Stranger met Halle Berry en Bruce Willis

  Pin it!

  Voor de mensen die houden van zeemzoete getelefoneerde thrillers is hier misschien iets wat jullie zal bekoren, Perfect Stranger (2007) van de wisselvallige James Foley (Fear, The Chamber, Confidence).

  Perfect Stranger poster

  Ik moet de film nog zien maar afgaand op de korte inhoud en de met fade-to-blacks overladen trailer lijkt dit het soort film die eigenlijk bestemd was voor televisie, was het niet dat de producers twee Hollywood-sterren konden strikken voor de rol en bijgevolg ook een royaal productiebudget mochten opstrijken.

  Wedden dat je op de bonus-dvd een hoop deleted scenes en alternatieve eindes zal vinden, want volgens mij stond het scenario op een aantal bierviltjes en was het een beetje zoeken op de set. Wees gerust, het einde zal als een verrassing komen…net zoals de meeste belachelijke, domdwaze, idiote, onlogische, absurde eindes nu eenmaal zijn. Zeg nu niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb. In het geval van het tegendeel – wat me bijzonder zou verwonderen – mag je het me melden in de commentaren, want de kans ik klein dat ik tijd zal vrijmaken voor deze film.

  Korte inhoud: Wanneer de jonge politie agente Rowena (Halle Berry) undercover gaat om de moord op een goede vriend op te lossen raakt zij verstrikt in de bedrieglijke wereld van het internet waar niemand lijkt te zijn wie hij of zij zegt te zijn. Al snel komt zij in contact met Harrison Hill (Bruce Willis) die haar overleden vriend kent en meteen een hoofdverdachte is.

  Het lijkt een beetje op een Basic Instinct (1992), maar dan met Halle Berry die de benen dicht houdt. Regisseur Foley is in principe eerder een toneelregisseur dan een rasechte filmregisseur. Hier wil hij een psychologische thriller maken, maar weet zichtbaar niet wat de basis-ingrediënten zijn en hoopt dat met mooie fotografie en wat glamour-acting de klus wel geklaard zal zijn. Helaas speculaas. Perfect Stranger zal dan ook de 'perfecte' zondagsprent zijn die een heleboel mensen zullen zien en de dag nadien compleet vergeten zijn. Anderen zullen dan weer denken aan de films van Alfred Hitchcock en hoe knap deze toch waren.

  Perfect stranger is uit in onze zalen vanaf 11 april 2007.

 • Fracture met Anthony Hopkins en Ryan Gosling

  Pin it!

  Fracture poster

  Een thriller die misschien wel de moeite zal zijn is Fracture (2007) van Gregory Hoblit (Primal Fear, Hart’s War, Fallen), voor de eenvoudige reden dat deze film het niet moet hebben van belachelijke plottwisten. De film is op de eerste plaats een schaakspel tussen een oude en een jonge man, waarbij ze elkander schaakmat willen zetten. Komt daar nog eens bij dat hier twee talentvolle acteurs aan het werk zijn, en dan vooral Anthony Hopkins, die meestal wel zijn scenario’s met zorg uitkiest.

  Korte inhoud: Willy Beachum (Ryan Gosling) is assistent-Openbaar Aanklager die met een lastige zaak te maken krijgt. Een zekere Ted Crawford (Anthony Hopkins) is beschuldigd van de moord op zijn overspelige vrouw Jennifer (Embeth Davidtz), maar hij komt vrij door een technische fout in de aanklacht. Beachum zal moeten proberen Crawford alsnog tot een veroordeling te kunnen brengen.

  De trailer van Fracture doet precies wat hij hoort te doen: spanning opwekkend en net genoeg laten zien om iedereen ervan te overtuigen dat dit een fascinerende thriller zal worden. Hopkins lijkt zich perfect te voelen in deze rol van een man die de touwtjes in handen heeft. Zijn personage heeft zelfs iets weg van Hannibal Lecter, zonder in het karikatuur te vallen. De thriller lijkt kil en direct, zonder al te veel zeemzoeterige melodrama. Het zal geen vernieuwende film worden, maar je zal wel op het puntje van je stoel zitten. Ja, op 9 mei 2007 ga ik deze film gaan zien in de bioscoop … was het niet dat ik dan net in Rome zit. Enfin, het zal de week erop worden want ik vrees dat Italiaanse cinema's hun films dubben.

 • Fay Grim van Hall Hartley

  Pin it!

  Fay Grim (2006), de sequel op Henry Fool (1997), heeft een trage release maar binnenkort zullen we kunnen genieten van deze nieuwe Hall Hartley (Amateur, Trust) prent. Het is een soort off-beat spionage komedie met Nikita trekjes. Het meest aantrekkelijke aan de film is Parker Posey, die eigenlijk Louise Lane had moeten spelen in Superman Returns. Deze actrice heeft trouwens heel veel weg van Katherine Hepburn.

  Korte inhoud: Fay Grim (Parker Posey) is een alleenstaande moeder uit Woodside, Queens, New York, die manisch geobsedeerd is door de opvoeding van haar veertienjarige zoon Ned (Liam Aiken). Haar man is zeven jaar geleden verdwenen na een vervelend akkefietje waarbij de buurman het leven liet. Maar als een CIA-agent (Jeff Goldblum) het verleden weer wil oprakelen ontstaat er een lastig dilemma.

  Fay Grim trailer

  Wanneer je de trailer bekijkt heb je zo de indruk dat Hartley misschien op zoek is naar een ander filmregister om zijn kunnen te etaleren. Het is een low-budget film gefilmd op video (Sony HD), maar het is er niet aan te zien. De film is ook niet echt een sequel, maar verhoudt zich tot Henry Fool als 2046 (2004) tot In the Mood for Love (2000). Waarom Hartley uiteindelijk deze personages wil recycleren is niet helemaal duidelijk. Misschien hoopt hij hiermee terug naar de roots te keren van zijn artistieke hoogdagen…wie zal het zeggen?

 • Miami Vice collector's edition

  Pin it!

  Zoals Michael Mann het op de audio-commentaar zegt, staat op deze collector’s dvd niet echt een director's cut van Miami Vice (2006), maar eerder een langere versie van de bioscoopfilm.

  Miami Vice dvd

  De inhoud van de film blijft ongewijzigd, maar zelf vind ik de personages iets beter geportretteerd, en was deze dubbel dvd zeker de moeite waard. Bepaalde scènes zijn toegevoegd, andere gewijzigd, alles met als doel om een beter ritme te installeren. De film duurt iets langer maar dit komt de vertelling ten goede. De overgangen zijn beter en minder elliptisch. Ook het begin van de film is anders. We beginnen niet op bruuske manier in een discotheek met bewegende schouder-camera, maar in de baai van Miami, overdag, tijdens een speedboat race. Meteen voelen we die sfeer vanuit de tv-serie.

  Korte inhoud: Undercover detectives Sonny Crockett (Colin Farrell) en Ricardo Tubbs (Jamie Foxx) werken bij de narcoticabrigade in Miami en gaan de cocaïne cowboys die grof geld verdienen te lijf. De gewiekste Tubbs werkt mee aan een drugssmokkel met het doel een bende te pakken die drie moorden gepleegd heeft. Dit zal leiden tot een eerste ontmoeting met José Yero (John Ortiz) die opzoek is naar ervaren drug-couriers. Ondertussen laat Crockett zijn oog vallen op Isabella, de Chinees-Cubaanse vrouw van de wapen- en drugshandelaar, Jesús Montoya (Luis Tosar). De ware en valse identiteit van de twee rechercheurs beginnen echter door elkaar te lopen. Dat geldt voor Crockett in zijn verhouding met Isabella (Gong Li) en voor Tubbs in het uitlokken van een aanslag op mensen die hem dierbaar zijn.

  Uiteindelijk komen de personages in deze versie beter tot hun recht dan in de bioscoopversie. Vooral de relatie tussen Crockett en Isabella voelt beter aan en wordt relevanter. Het is zelfs zo dat hun relatie nu echt wel het centrale punt vormt van de film. Hoe dan ook blijft de film een aantal zwaktes vertonen die ook met deze versie niet opgelost kunnen worden.

  ***Related Posts***
  16/12/2006: De Beste en Slechtste Films van 2006
  18/09/2006: Miami Vice sequel ?
  17/08/2006: Miami Vice review
  14/05/2006: Miami Vice trailer
  13/12/2005: Teaser Miami Vice
  24/11/2005: Problemen in Miami
  26/01/2005: Miami Vice casting