Das Experiment remake

Het filmhuis Inferno Entertainment heeft aangekondigd een Amerikaanse remake te gaan maken van de Duitse thriller Das Experiment (2001). Paul Scheuring, de bedenker van de geslaagde televisieserie “Prison Break”, is aangetrokken voor het script en de regie van de nieuwe versie. De makers hopen in de komende lente te beginnen met de opnames. Castdetails zijn nog onbekend.

De originele versie van Oliver Hirschbiegel (Der Untergang) regisseerde de originele versie uit 2001. Het verhaal was afgeleid van de waargebeurde Stanford Prison experimenten uit 1971. In dat onderzoek werden proefkonijnen in een gevangenissetting geplaatst en onderverdeeld in cipiers en gevangenen. Na enige tijd werd het experiment stopgezet omdat cipiers doorsloegen in hun machtspositie. Hirschbiegels film stopte echter niet op dat punt.

Das Experiment (2001)

Moritz Bleibtreu (Lola Rennt) speelde in het origineel de hoofdpersoon Tarek, een journalist die een advertentie leest voor het experiment. Hopend op een goed verhaal, geeft hij zich op. Eenmaal aangenomen wordt hij geplaatst in de rol van gevangene. In het begin verloopt het rollenspel keurig, maar algauw wordt de relatie tussen de cipiers en gevangenen steeds naarder en kunnen de begeleiders niets meer doen.

Das Experiment werd tijdens de release goed ontvangen. Wel werd toen door menig criticus al geschreven dat Hollywood ongetwijfeld potentie zag in een remake. Die voorspelling is nu dus uitgekomen. De film vind ik best te doen. Schitterende vertolkingen en een ijzersterke spanningsopbouw. Het enige minpuntje vind ik het slordige einde van de film. Hopelijk komt de remake met een alternatief einde, die iets minder weg heeft van exploitation film, maar een einde die een psychologische thriller waardig is.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *