Fahrenheit 451 volgens Mel Gibson

Er komt dan toch een verfilming van Fahrenheit 451, gebaseerd op de bekende roman van Ray Bradbury, na de filmversie van Truffaut in 1966. Het verhaal speelt zich af in de nabije fascistische toekomst waar alle boeken verboden worden, en speciale pompiers-eenheden worden aangeworven om de boeken op te zoeken en te verbranden, met vlammenwerpers i.p.v. brandslangen. De temperatuur die nodig is om papier te verbranden blijkt 451 graden Fahrenheit (233°C) te zijn (althans dat beweert de film). Op die manier pogen ze de vrije gedachte en actie tot een minimum te beperken. Guy Montag is een pompier die houdt van zijn job, zijn huis, zijn vrouw. Op een dag komt hij de jonge rebelse Clarisse tegen die het werk van Montag verafschuwt. Montag, die zijn daden in vraag begint te stellen, zet zich in het geheim aan het lezen van een boek, beseffende dat daarmee veel op het spel komt te staan.

De film zal geproduced worden door Mel Gibson en geregisseerd en geschreven door het genie Frank Darabont (The Shawshank Redemption, The Green Mile). De acteurs die momenteel hebben ingeschreven op het project zijn Joseph Fiennes en Charlize Theron.

De film van Truffaut was niet alleen een kritiek op de gevaren van een totalitair regime, maar eveneens een kritiek tegen de entertainment maatschappij, waarbij de cinema een belangrijke component bij vormt. “Give the people contests they win by remembering the words to more popular songs…. Don’t give them slippery stuff like philosophy or sociology to tie things up with. That way lies melancholy.” Of met andere woorden, zorg dat de mensen overladen worden met zinloze tv-programma’s en spektakelfilms, en zo zullen ze niet meteen in opstand komen tegen een opdringerig systeem waarin ze vertoeven. Iets waar Michael Moore in zijn documentaires tegen vecht. Nu maar hopen dat Mel Gibson de boodschap niet in een Hollywood kleedje zal stoppen. Waar zijn trouwens die kritische en rebelse filmmakers?

***Related Post***
29/06/2009: Frank Darabont zoekt acteur voor Fahrenheit 451

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *