Catwoman (2004) ½ Blu-ray review

Zonder iets te verklappen over de film, moet ik reeds toegeven dat Catwoman (2004) gelijk staat aan een regelrechte CATastrofe en niets heeft begrepen van zijn voorganger, Batman Returns. Het latex wordt misschien wel ingeruild voor het duurdere leder, maar Halle Berry is helaas maar een ordinaire straatkat vergelijken met de sensuele, erotische, sluwe en dodelijke Michelle Pfeiffer.

catwoman_2004_blu-ray.jpg

© Warner Home Video

Garfield heeft als kat meer attitude dan deze babe. De film doet me verschrikkelijk terugdenken aan Barb Wire (1996), de no-brains-just-boobs-approach van Pamela Anderson. Je zou beginnen denken dat Berry nu wel haar lesje heeft geleerd na haar twee avontuurtjes met 2 Franse regisseurs die beide voor het eerst in het diepe water van Hollywood kwamen zwemmen.

Korte inhoud: Catwoman begint bij de onopvallende Patience Philips (Berry), die altijd over haar heen laat lopen. Ze werkt bij het cosmeticabedrijf Hedare Beauty waar ze reclameposters ontwerpt. Helaas valt haar talent niet meteen op en krijgt ze alleen maar kritiek te verwerken. Haar leven lijkt gezet: saai, monotoon en bijna zinloos. Tot Patience achter een groot geheim komt van Hedare. Het nieuwe product van het bedrijf blijkt namelijk een verminkende werking te hebben op het menselijke lichaam. Het enige wat redding kan bieden is het product blijven gebruiken, “or you can go with a smile”. Het bedrijf wil, ondanks de nare bijwerking, toch het product uitbrengen. Het moet niet altijd een verslavende werking hebben om te verkopen, zo blijkt. En uiteraard komt Hedare erachter dat Patience dit weet en na een korte achtervolging wordt zij vermoord. Haar nieuwe leven kan beginnen als Catwoman, met nog 8 levens te gaan. Patience wordt tot leven gebracht door een kat en bezit nu nieuwe katachtige zintuigen, een sm-pakje met zweep en een compleet andere persoonlijkheid. Uiteindelijk begint Catwoman een bordeel, waar ze aanklampt met Batman-wannabees, zich aan de Cocaïne zet en zich verder geen zier interesseert in Hedare Beauty. Dit laatste had in ieder geval al beter geweest?

Hoewel de sexy outfit, gemaakt door Moulin Rouge Costume designer Angus Strathie, nog te doen was, loopt alles verkeerd bij de grafische effecten. En dat is iets wat mij compleet verwonderd van Pitof, die begon als graphic designer, die trouwens de visual effects supervisor op Alien: Resurrection was. Je zou denken dat iemand met zijn bagage en met het budget die hij kreeg voor de film, toch ten minste een aantrekkelijke wereld kon maken. Maar helaas, de background effecten doen denken aan mijn SEGA-spelletjes, en dié waren nog niet eens zo smakeloos.

Twee weken geleden (30 juni) werd onlangs bekend dat de film niet vertoond zou worden op IMAX. Daar was een lange tijd sprake van met diverse promotie-campagnes: “CATch Her in IMAX”. Maar vanwege de re-shoots die ze hebben moeten ondernemen, de slechte eerste screenings, de slechte trailers, en ik moet het zeggen, de toch vrij zwakke verfilming, valt de film door de 70mm mand.

De maker van Catwomen is de Franse regisseur Pitof, die met deze film zijn tweede (en misschien zijn laatste) langspeelfilm maakt. Zijn eerste was namelijk het verschrikkelijk slechte Vidocq (2001), gedraaid op HD-video. (voor de leken: HD-video is het beste video formaat, goedkoper dan filmpellicule, maar nog steeds niet te vergelijken met de real stuff). Er ligt trouwens een dode kat onderaan aan de box-office. De film koste een slordige 90 miljoen euro (zonder marketing-kosten), maar bracht slecht 35 miljoen op aan de kassa. Warner Bros kruist zijn vingers voor Batman Begins in 2005.

rating


Beoordeling: 0.5 / 5

Recensie door op 11 januari 2005

***Related Posts***
22/05/2006: Berry dan toch liever een panter dan een kat
21/05/2006: Kiezen tussen Hellboy 2 en Catwoman 2
18/02/2005: Halle Berry als Nefertiti ?

2 Comments

  1. kris

    waarom hebben ze het niet gevraagd aan een Tim Burton?

    Reply
  2. Dave

    Tim staat niet meer te spingen op eenderwelke film. Hij heeft reeds vanalles gedaan en wil nu zelf uitmaken wat hem het meeste ligt. Een slecht scenario leidt meestal tot het maken van een slechte film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *