26-11-14

Vochtige Streken (2013) ** Blu-ray recensie

De roman 'Vochtige streken' van Charlotte Roche veroorzaakte in 2008 heel wat commotie. De vele expliciete scènes over seks, aambeien en allerhande lichaamssappen werden door sommige critici bestempeld als pornografisch, door anderen als feministisch, door weer anderen als verhelderend of walgelijk. De meningen waren duidelijk verdeeld, en de nieuwsgierige lezer stuwde het boek naar de top van de bestsellerlijsten. Zo verkocht Roche in haar thuisland Duitsland 1.500.000 exemplaren van haar boek en ook in onze contreien ging het niet onopgemerkt voorbij. Hoog tijd dus voor een film. En deze is niet voor gevoelige kijkers want ook in Feuchtgebiete / Vochtige Streken (2013) stromen lichaamssappen rijkelijk over het scherm (Engelse titel: Wetlands).

feuchtgebiete_vochtige_streken_2013_blu-ray.jpg

Inhoud: De achttienjarige Helen Mewel (Carla Juri) is een vrijgevochten tiener met een nogal aparte kijk op seks, drugs en hygiëne. Zo moet volgens haar je lichaam geuren en liefst zo veel mogelijk, want dat vinden mannen aantrekkelijk. Helens dagen zijn gevuld met seksuele experimenten met allerhande groentesoorten, drugs testen met haar bizarre vriendin Corinna (Marlen Kruse) of in de stad rondhangen op de meest smerige plaatsen. Wanneer Helen bij een scheerbeurt per ongeluk een van haar aambeien openhaalt, belandt ze in het ziekenhuis. Behoorlijk gênant zou je denken, maar ook daar gaat Helen vrolijk verder met haar aparte levensstijl. Vooral de verpleger Robin (Christoph Letkowski) wordt haar klankbord en haar medeplichtige om haar gescheiden ouders te herenigen aan haar ziekenbed. Stilaan groeit er een band tussen Helen en Robin.

Zoals je al uit de korte inhoud kan afleiden is Feuchtgebiete geen alledaagse film. Niet alleen de inhoud is behoorlijk expliciet, ook de beelden schuwen geen enkel detail. In de openingsscène ploft Helen in een openbaar toilet waar het smerige afvalwater enkelhoog binnenstroomt, neer op een ranzige wc-bril. Daarbij vertelt ze dat ze nog nooit een infectie heeft opgelopen. De toon is gezet en gevoelige kijkers kunnen meteen afhaken want het wordt er niet hygiënischer op.

Bij het lezen van een boek kan je dingen nog laten afhangen van je eigen verbeelding, bij een film is dit veel moeilijker. De beelden worden immers meteen rechtstreeks en expliciet in je maag gesplitst. En dat is meteen ook een probleem van deze Feuchtgebiete: de film is net als het boek behoorlijk expliciet, maar in tegenstelling tot literatuur is film veel directer en daardoor misschien meer choquerend voor de kijker.

Nochtans als je door alle sappige beelden doorkijkt, is Feuchtgebiete eigenlijk een best wel interessant coming-of-age verhaal van een tiener die worstelt met volwassen worden en krampachtig probeert haar gescheiden ouders (Meret Becker en Axel Milberg) weer samen te brengen. Dat de onconventionele Helen duidelijk genetisch gepreoccupeerd is, merken we aan haar vreemde ouders. Zo knipt Helens moeder de wimpers van haar dochter af uit jaloezie en verandert ze haast elke week van godsdienst. Jammer dat de onderliggende relaties tussen de personages niet verder psychologisch worden uitgediept en meteen wordt overgegaan naar het volgende smerige plaatje.

feuchtgebiete_vochtige_streken_2013_pic01.jpgfeuchtgebiete_vochtige_streken_2013_pic02.jpg

Het beste aan de film is zonder twijfel de vertolking van Carla Juri die van Helen Mewel ondanks haar vreemde voorkeuren toch nog een sympathiek, gekweld personage weet te maken. Juri is een frisse verschijning die de naïviteit en provocerende aard van Helen goed weet weer te geven. Dat Helen toch een zekere sympathie opwekt bij de kijker is vooral de verdienste van Juri want na de openingsscène in het openbare toilet wil je eigenlijk toch zo weinig mogelijk met dit onhygiënische personage te maken hebben.

Regisseur David Wnendt haalt alle visuele truukjes uit de kast om van Feuchtgebiete een flitsend spektakel te maken: split screens, animatie, contrastkleuren en een pompende soundtrack. Ja, het doet soms denken aan die andere Duitse cultfilm Lola Rennt. Maar deze bijwijlen vermoeiende kunstgrepen kunnen echter niet helemaal verhullen dat Feuchtgebiete toch vooral mikt op controverse en een schokeffect.

Luisteren naar An der schönen blauen Donau zal nooit meer hetzelfde zijn na het bekijken van deze film, maar wie toch de moeite doet om het laagje ranzigheid van de film te willen afkrabben, ontdekt een vrij aardige romantische komedie. Wat we echter vooral onthouden van Feuchtgebiete is de uitstekende vertolking van Carla Juri, vooral zij maakt deze film het bekijken waard.

De DVD & Blu-ray van Feuchtgebiete is sinds begin november 2014 te koop. Er staan, op de trailer na, spijtig genoeg geen extra's op het schijfje.

rating

Beoordeling: 2 / 5
Recensie door op 26 november 2014

 

*** Feuchtgebiete / Vochtige Streken trailer ***

25-11-14

En hier is dan de eerste Jurassic World trailer !

Een paar dagen geleden hadden we de eerste teaser trailer van Jurassic World (2015), in regie van Colin Trevorrow. Vandaag is de officiële trailer ook online. Het heeft een kleine 13 jaar geduurd om deze film in productie te brengen, maar volgend jaar op 10 juni 2015 komt deze prent eindelijk in de bioscoop.

Korte inhoud: We bevinden ons tweeëntwintig jaar na de gebeurtenissen van Jurassic Park, Isla Nublar beschikt nu over een volledig functionerende dinosaurus themapark, Jurassic World, zoals oorspronkelijk voorzien door John Hammond. Het nieuwe park is eigendom van de Masrani Corporation. Owen (Chris Pratt), een lid van de Jurassic World personeel ter plaatse, voert gedragsonderzoek op de Velociraptors. Maar na vele jaren daalt het bezoekersaantal in het dino-park en komen de eigenaars met het idee een nieuwe attractie te creëren om er opnieuw de vonk in te steken met een genetisch gemanipuleerde dinosaurus. Een beslissing die niet zonder gevaren blijkt te zijn...

jurassic_world_2015_banner.jpg

Het script van de film werd geschreven door Colin Trevorrow en Derek Connolly waarmee Colin al heeft gewerkt op zijn debuutfilm Safety Not Guaranteed (2012). Steven Spielberg blijft nog steeds aan het roer als uitvoerend producent en in de casting zien we naast Chris Pratt - die de show heeft gestolen in Guardians of the Galaxy (2014) - zien we ook Bryce Dallas Howard, Jake Johnson, Judy Greer, Vincent d'Onofrio en Katie McGrath. Spijtig genoeg geen Jeff Goldblum, Laura Dern of Sam Neill. Ook Richard Attenborough is niet meer van de partij nadat hij dit jaar is overleden. We hebben hier dus te maken met een complete reboot film.

In plaats van de 15 seconden teaser krijgen we nu een beter zicht op de film, en het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit, met zowel nostalgische als vernieuwende - zelfs futuristische kantjes. Het feit dat er nu een genetisch gemanipuleerde dino rondloopt in het park maakt alles nog een tikkeltje spannender. Spielberg heeft er zelfs een cameo van Jaws ingestoken! Het wordt uitkijken naar 10 juni 2015 alvorens deze reboot in onze zalen zal draaien.

***Related Post***
26/06/2012: Jurassic World poster
26/06/2012: Er wordt gewerkt aan Jurassic Park 4
11/04/2007: Laura Dern over Jurassic Park IV

*** Jurassic World trailer ***

Boyhood (2014) van Richard Linklater ****½ Blu-ray recensie

Een acteur waar je alleen maar respect voor kan hebben is Ethan Hawke. Hij wisselt zowel art house films af (zoals Before Sunset, Before Sunrise) als heftige actiefilms (The Purge, Training Day, Daybreakers), en geregeld is hij te zien in fascinerende cinema (Gattaca). Met iets meer dan 50 films op zijn actief heeft hij nog niet veel misstapjes begaan. Dit jaar was hij tevens te zien in de bijna 3 uur durende Boyhood (2014) van Richard Linklater, een regisseur met wie hij ondertussen al 9 films mee heeft gedraaid.

boyhood,ethan hawke,richard linklater,patricia arquette,ellar coltrane,12 years a slave

Korte inhoud: Boyhood vertelt het verhaal van twee gescheiden mensen (Patricia Arquette en Ethan Hawke) die hun kind opvoeden. Centraal staat het leven van de 6-jarige Mason (Ellar Coltrane) en de emotionele reis die hij aflegt vanaf zijn kindertijd tot aan volwassenheid.

De film werd opgenomen in stukken over een tijdspanne van maar liefst 12 jaar met de kleine Coltrane die opgroeide van puber tot volwassene. De eerste draaidag vond plaats in de zomer van 2002 en werd afgewerkt in oktober van 2013, met een productiebudget van slechts 2,4 miljoen dollar. Het scenario kende ook een evolutie en sommige pagina's werden pas afgewerkt de dag voor de opname. De titel van de film had '12 Years' moeten zijn, maar met de komst van 12 Years A Slave (2013) besloten de makers maar te kiezen voor een andere titel. De film is in ieder geval in de smaak gevallen bij pers en publiek, met zelfs een 99% op Rotten Tomatoes, één van de hoogste ratings die een film op deze site heeft verkregen.

Het moet gezegd worden, het is een fascinerende coming-to-age film.Toch bestond het gevaar erin dat alles heel snel gekunsteld ging aanvoelen. Maar mede door de subtiele regie zonder melodrama of overdreven pathos en de overtuigende acteerprestaties, werden we meegezogen in dit herkenbaar verhaal. De grootste emotie komt er misschien wanneer de moeder af te rekenen heeft met een geflipte vader met een zwaar drankprobleem. We hadden al het proces ervaren waarbij we een acteur in realtime volgden, hier krijgen we een ervaring waarbij we acteur zien ouder worden - en dat zonder Benjamin Button - make-up effecten.

boyhood_2014_pic01.jpgboyhood_2014_pic02.jpgboyhood_2014_pic03.jpg

Doorheen de laatste jaren is ook de techniek verandert, gaande van betere camera-lenzen tot de switch van de pellicule drager, naar het digitale formaat. Maar de regisseur heeft ervoor gekozen om trouw te blijven aan zijn 35mm Panavision camera en lenzen, zodat er uiteindelijk een minimaal verschil is qua beeldvoering tussen de verschillende jaren. Er is ook met de nodige voorzorg omgesprongen met de montage, in het bijzonder met de tijdsovergangen van Mason. Het is als het ware een soort statement over het leven die voorbij vliegt en waarvan wij getuige mogen zijn. En gezien de aard van het beestje gaan we niet zo snel gelijkaardige films te zien krijgen. De DVD en Blu-ray van Boyhood ligt vanaf 28 november 2014 in de winkelrekken.

rating

Beoordeling: 4,5 / 5
Recensie door op 25 november 2014

 

*** Boyhood trailer ***

23-11-14

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014) **½ recensie

Het meest bizarre aan The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014) is dat deze 3de film uit de serie eigenlijk niets meer van doen heeft met 'hunger games'. En net zoals Katniss Everdeen die een beetje verloren loopt in het begin, voel je precies ook een beetje verloren als kijker. Halverwege lijkt er dan toch een beetje van een verhaalstructuur naar boven te komen, maar een echt bevredigend einde zit er toch niet in. Iets wat iedereen al wist bij aanvang: dit is 'part 1', dus wees tevreden met een cliffhanger!

the_hunger_games_mockingjay_part_1_2014_poster.jpg

Korte inhoud: Tegen alle verwachtingen in heeft Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de Hunger Games twee keer overleefd. Maar ondanks dat ze de bloederige arena levend heeft verlaten, is ze nog steeds niet veilig. Haar geliefde Peeta Mellark (Josh Hutcherson) is gevangen genomen door The Capitol dat uit is op wraak en president Snow (Donald Sutherland) maakt duidelijk dat niemand veilig is. Katniss groeit uit tot het gezicht van de revolutie, een opstand van de districten die zich verzet tegen de regering die hen regeert en verhongert. Bij de massa wordt ze bekend als hun 'Mockingjay'.

Mockingjay werd wederom geregisseerd door Francis Lawrence, die ook al de vorige The Hunger Games: Catching Fire (2013) had opgenomen en binnenkort ook The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015). De film is gebaseerd op 'Mockingjay', het derde boek van Suzanne Collins, die in feite door heel wat lezers wordt omschreven als 'het slechtste boek uit de reeks'. Maar wat maakt het uit voor de producers en mensen bij Lionsgate. De eerste The Hunger Games (2012) bracht wereldwijd 691 miljoen dollar op, de sequel deed zelfs nog een stukje beter met 865 miljoen dollar. Het laatste deel opsplitsen in twee films is een onversneden economische beslissing. Ondertussen betaalt de bioscoopbezoeker nu wel de volle pot voor een half verhaal.

Toch zijn er momenten in dit eerste deel die echt wel de moeite zijn. De plot wil ons iets vertellen over propaganda en de rol van de media. Uiteindelijk wordt bijna de helft van het verhaal vertelt via intercoms en video-transmissies en heb je bij momenten een gevoel dit verhaal al tientallen keren gezien te hebben van films als Star Wars tot The Matrix. Katniss moet het gezicht worden van de revolutie, een soort moderne Joan of Arc. En net zoals bij het schilderij van de Eugène Delacroix hebben ze ook een vrouw nodig die met de vlag van de revolutie staat te wapperen - weliswaar niet met ontblote boezem. Nu ja, die blote boezem heeft iedereen ondertussen al gezien vanuit alle hoeken met die gehackte intieme i-phone pics op het internet.

Daarnaast zijn er ook een pak boeiende figuren en nieuwe gezichten om het gebrek aan verhaal toch wat te camoufleren. Ik denk dan aan de rol van Cressida gespeeld door Natalie Dormer die een beetje de regisseur speelt in de film en Katniss in beeld brengt op een achtergrond van puin en verkoolde lijken. Ze is ontsnapt aan het Capitool en vecht nu voor de rebels. Aan haar kapsel moet je wel wat wennen, idem voor President Alma Coin gespeeld door Julianne Moore. Het is echter wel een interessante nieuwe figuur.

the_hunger_games_mockingjay_part_1_2014_pic01.jpgthe_hunger_games_mockingjay_part_1_2014_pic02.jpgthe_hunger_games_mockingjay_part_1_2014_pic03.jpg
the_hunger_games_mockingjay_part_1_2014_pic04.jpgthe_hunger_games_mockingjay_part_1_2014_pic05.jpgthe_hunger_games_mockingjay_part_1_2014_pic06.jpg

Maar de show wordt toch wel wat gestolen door de korte interventies van Philip Seymour Hoffman, die spijtig genoeg tijdens de productie het leven liet. De acteur had oorspronkelijk een grotere rol maar zijn rol werd achteraf voor een groot stuk ingekort. Ook Elizabeth Banks (pics) is een figuur waar je belangstelling voor hebt. Zelfs Liam Hemsworth heeft deze keer net iets meer screentime gekregen. Enkel spijtig dat al deze personages niet in een beter verhaal zitten.

De actie en de gevechten zijn ingeruild voor introspecties over onderdrukking, propaganda en revolutie. Maar het feit om dit verhaal op te splitsen in twee delen was op dramatisch vlak een verkeerde beslissing. De satire die in de vorige films aanwezig was, komt hier nooit tot uiting, en de spanningsboog is nooit echt gespannen. Kortom, er wordt geen vuur gevangen met deze prent en het is allemaal een grote aanloop naar een finale die er zal komen in deel twee. Maar ik betwijfel er niet aan dat de fans met horden naar deze 'young adult' prent zullen trekken. The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 is reeds in onze zalen vanaf 19 november 2014.

rating

Beoordeling: 2,5 / 5
Recensie door op 23 november 2014

 

*** The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 trailer #3 ***

22-11-14

Heistfilm Son of a Gun met Ewan McGregor

In Son of a Gun (2014) treffen we een bebaarde Ewan McGregor aan in een wel heel ongeraffineerde rol. Samen met acteur Brenton Thwaites spelen ze gevangenen in een West-Australische gevangenis. Ewan speelt zowat de beschermeling van Brenton, in ruil voor zijn hulp bij een ontsnappingspoging.

son_of_a_gun_2014_poster.jpg

Maar het uiteindelijke doel is uiteraard dat beiden een klus met elkaar zullen klaren eenmaal ze het gevang uit zijn. Een miljoenen-heist. Het is dus een beetje van een dubbel verhaal. En zoals bij elke heist film, heb je wel individuen met dubbele agenda's en loert het verraad om de hoek. Voeg daar nog een enigmatische, doorwinterde femme fatale aan toe, gespeeld door Alicia Vikander, en de spanning is verzekerd.

Ik ben wel verzot op heistfilms, en dan vooral omwille van de personages die altijd een paar stappen vooruit denken en het publiek meestal wel voor zijn. Een geslaagde heist-film is zelden voorspelbaar. Het is een soort schaakspel tussen criminelen. De regie en het script komen van Julius Avery die met deze Australische prent zijn langspeelfilmdebuut maakt. En naast de bovenvermelde namen zien we ook nog Matt Nable, Jacek Koman en Nash Edgerton.

De trailer ziet er behoorlijk intens uit, maar een beetje aan de spoilerige kant. Misschien hadden ze er toch wel wat meer scènes uit moeten laten. Het enige wat je nog niet weet is wie uiteindelijk op het einde van de film zal sterven. Ook die geluidseffecten in de trailer die regelrecht uit de trailer van Inception (2010) komen begint wat op mijn zenuwen te werken.

De film werd al vertoond in Australië en is daar toch met gemengde gevoelens ontvangen. Het lijkt allemaal net iets te standaard. Toch wel vreemd dat een heistfilm mét Ewan McGregor zo koeltjes wordt onthaald. We zullen moeten wachten tot 11 maart 2015 om het zelf uit te vissen hoeveel waard deze prent is.

*** Son of a Gun trailer ***

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende